16.4.21

Ο Μητσοτάκης είδε τον Δένδια στο Μαξίμου...


Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της on camera κόντρας χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ θέλησαν επίσης προφανώς να διασκεδάσουν εντυπώσεις και σενάρια περί πρωτοβουλιών Δένδια με το βλέμμα στο... εσωκομματικό μέλλον στη Νέα Δημοκρατία και αμηχανίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, o πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποιηση του στον κ. Δένδια για τον τρόπο με τον οποιο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι χθες κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αναφέρουν και διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν στη συνέχεια ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε "ρητή εντολή" εάν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως. Μητσοτάκης- Δένδιας είχαν συνομιλήσει εκτενώς και προχθές και χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πριν τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξαφνικά, στο παρά πέντε της άφιξης Δένδια στην Άγκυρα, είχε ζητήσει να συναντηθεί και εκείνος μαζί του, είχε προκαλέσει αίσθηση και απορίες για τις προθέσεις του Σουλτάνου. 

Ο Ερντογάν ήθελε να δείξει ότι αναβαθμίζει πολιτικά την επίσκεψη Δένδια, αλλά και να πείσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς ότι εκείνος επιθυμεί τον διάλογο και πως η ελληνική πλευρά είναι που δυναμιτίζει τις συζητήσεις. Προφανώς ήθελε να δώσει και μηνύματα για τον κ. Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα πρότεινε συνάντηση με την Ελλάδα και την Ε.Ε. για το θέμα της Μεσογείου.

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να ζήτησε να συναντηθεί ο ίδιος με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θέμα που προφανώς συζήτησαν Μητσοτάκης- Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και πάλι με τον κ. Τσαβούσογλου στα τέλη Απριλίου, ενδεχομένως στην Αθήνα.

Βέβαια μετά το χθεσινό οn camera "διπλωματικό επεισόδιο", ο διάλογος των δύο χωρών πιθανόν να πάει πίσω, αν και η ελληνική πλευρά πάντα δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις και επαφές ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο. Επί του παρόντος θα επιχειρηθεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" όπως οι οικονομικές σχέσεις, ώστε να διατηρηθούν κάποιοι δίαυλοι.

Επίσης ήταν σαφές χθες ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου ήθελαν, όπως συνήθως, να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να διευρύνουν την ατζέντα του διαλόγου. Κάτι που είναι αδύνατο βέβαια να δεχθεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι θέλησε να δώσει έμφαση στη θετική ατζέντα για αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα, η οποία θα είναι άλλωστε επωφελής για τις δύο χώρες.

"Εμείς προσερχόμαστε πάντοτε με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας", τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες την αρχή της κόντρας έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εμφανώς ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας και απάντησε στις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Τσαβούσογλου στην αρχική του τοποθέτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ανάψει φωτιές θέτοντας ζήτημα δήθεν υποστήριξης της Ελλάδας σε τρομοκράτες και γκιουλενιστές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ελληνικές ευθύνες στο προσφυγικό και κάνοντας λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη. 

Μίλησε επίσης για διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων και εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των δύο κρατών, ένα αίτημα που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: