15.4.21

Μεγαλώνουν τα ερωτήματα...



...για τις ευθύνες αξιωματικών κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι...
Κατάθεση ενώπιον του ανακριτή έδωσε προ ημερών ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής και αντιπύραρχος τότε, Στέφανος Κολοκούρης, στον οποίο είχε επιβληθεί εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ από τον ανακριτή που ερευνά τις συνθήκες της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού του 2018.
 Σύμφωνα με... μέρος της κατάθεσής του που ήρθε στη δημοσιότητα, ο ίδιος υποστηρίζει πως για την πυρκαγιά στο Μάτι ενημερώθηκε από τον τότε υπαρχηγό Ματθαιόπουλο με περίπου δυόμιση ώρες καθυστέρηση, με τα ερωτηματικά για την υπόθεση για την οποία ο ανακριτής έχει ζητήσει τρεις την αναβάθμιση των κατηγοριών κατά ανώτατων αξιωματικών σε κακούργημα να πυκνώνουν.

«Μόνο ο κ. Ματθαιόπουλος με πήρε τηλέφωνο για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά και πρέπει να με πήρε μεταξύ 19:00 και 19:20. Επίσης μου είπε να πάρω μία ομάδα πεζοπόρων και να μεταβώ στη Ραφήνα» φέρεται σύμφωνα με το documentonews.gr να δήλωσε στον ανακριτή Θανάση Μαρνέρη ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, που την περίοδο της πυρκαγιάς που κόστισε τις ζωές περισσότερων από 100 ατόμων βρισκόταν στη θέση του αντιπύραρχου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Στ. Κολοκούρης υποστηρίζει πως νωρίτερα είχε μεταβεί στην περιοχή της Κινέττας, όπου έκαιγε άλλη πυρκαγιά, και σε ερώτηση για τις επικοινωνίες του με αξιωματικούς μετά τις 16.00 της 23ης Ιουλίου ώστε να ενημερωθεί για την φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν δέχτηκε καμία κλήση πριν από τις 19.00 με 19.20, που τον φέρεται να τον κάλεσε ο τότε υπαρχηγός -και στη συνέχεια αρχηγός- Ματθαιόπουλος, προκαλώντας την απορία του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη.

Όπως αναφέρεται, ο Στ. Κολοκούρης ερωτήθηκε εάν ο Β. Ματθαιόπουλος, ο υποστράτηγος και διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) Ιωάννης Φωστιέρης και ο τότε αρχηγός Σωτήριος Τερζούδης επικοινώνησαν μαζί του, ενώ μετά την παραπάνω απάντηση, ο ανακριτής επιμένει, και τον ρωτά γιατί ο Ματθαιόπουλος τον κάλεσε τόσο αργά, δεδομένου πως ο ίδιος ήταν ενημέρος τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα.

«Μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο ο κ. Ματθαιόπουλος σας πήρε τηλέφωνο 19:00 – 19:20 για να συνδράμετε την πυρκαγιά στο Μάτι, δεδομένου ότι ήδη από τις 16:41 και πιο συγκεκριμένα από τις 16:54 ήταν ενήμερος ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπους;»« η ερώτηση του ανακριτή, με τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής να απαντά πως δεν γνωρίζει τον λόγο.

«Δεν γνωρίζω γιατί με πήρε τηλέφωνο στις 19:00. Υποθέτω όμως ότι με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο διότι προφανώς τότε ενημερώθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης της πυρκαγιάς. Άλλωστε η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και εξελίσσεται διαρκώς. Εγώ σε κάθε περίπτωση από την ώρα που πήρα την εντολή από τον κ. Ματθαιόπουλο επικοινώνησα άμεσα με τον Αξιωματικό (αναφέρει το όνομά του) ο οποίος και αυτός μου είπε ότι είχε λάβει την ίδια εντολή ώστε να συνεργαστούμε και στη συνέχεια να πάρουμε 10 αυτοκίνητα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και να κατευθυνθούμε προς τα εκεί» αναφέρει ο Στ. Κολοκούρης.

«…Φτάσαμε στη Ραφήνα περίπου 20:50. Εκεί είχα εντολή να συναντήσω τον κ. Λάμπρη και να συνδράμουμε στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο όταν έφτασα εκεί δεν βρήκα φωτιά. Στη συνέχεια με τον κ. (αναφέρει όνομα αξιωματικού), ο οποίος δεν μου έδωσε καμία εντολή. Στη συνέχεια με πεζοπόρο τμήμα και πέντε αυτοκίνητα μπήκαμε στο Μάτι έως ένα σημείο γιατί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Φωτιά δεν υπήρχε πλέον και κατευθύνθηκα προς το Ραμάντα μέσα στο αποπνικτικό περιβάλλον. Εκεί βοήθησα να βγουν κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι προκειμένου να αναπνεύσουν…» φέρεται να περιγράφει παρακάτω ο σημερινός αρχηγός.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: