11.4.21

Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση...


Για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα μίλησε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παρότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές για «Πάσχα στο χωριό» με self test και ό,τι αυτό σημαίνει για όσους δεν έχουν χωριό...

Μιλώντας σήμερα στο ΜEGA ο κ. Παπαθανάσης κλήθηκε να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νωρίτερα την εστίαση, καθώς καταγράφονται εικόνες συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες και παραλίες, αφού το παρατεταμένο lockdown κούρασε τον κόσμο δίχως να λύσει το πρόβλημα.

«Υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κόσμου που κινείται σε πλατείες και παραλίες. Αυτό το λαμβάνει υπόψη του το μοντέλο των επιδημιολόγων. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Γι' αυτό γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις. Έχουν ένα πολύ σύνθετο μοντέλο. Βάζουν την κάθε κινητικότητα μέσα. Και κάθε εβδομάδα, εκεί που χωρά ένα άνοιγμα της οικονομίας, προστίθεται το άνοιγμα. Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης. Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες.Όλα έχουν σχέση με τα κρούσματα, με τις ΜΕΘ» υπογράμμισε.


Παράλλληλα, μίλησε για ιδιαίτερη στήριξη των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία. «Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. Δε θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία. Δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις ούτε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας» σημείωσε, δίχως να προσδιορίσει τον τρόπο ή τον χρόνο», είπε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η εστίαση «έκλεισε απότομα». «Είναι περίπου μισό χρόνο κλειστή. Εντός του κλάδου της εστίασης έχουμε επιχειρήσεις που στο ένα άκρο μπορεί να έχουν 200-300% αύξηση των πωλήσεων και στο άλλο άκρο να έχουν μείωση 60-70% των πωλήσεων. Κι εκεί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη έχει συμβεί».


Όσο για το αν 19 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στην Κοζάνη, είπε ότι αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό. Να περιμένουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Ας μη προκαταλαμβάνουμε τη κρίση των ειδικών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, εξήγησε, ότι πλέον, οι νέοι επιχειρηματίες θα δηλώνουν την έναρξη της επιχείρησής του σε ιστότοπο και θα ξεκινά η λειτουργία της επιχείρησης αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: