1.5.21

Καταιγιστικές εξελίξεις πριν την απολογία Φουρθιώτη...


Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου απολογείται στον ανακριτή ο Μένιος Φουρθιώτης, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων. Υπενθυμίζεται ότι αντιμετωπίζει δίωξη για εννέα αδικήματα (δύο... κακουργήματα και επτά πλημμελήματα): ηθική αυτουργία στην επίθεση που έγινε στις 16 Απριλίου στο σπίτι του, σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη οπλοκατοχή, οπλοφορία, προμήθεια, κατοχή εκρηκτικής βόμβας και διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης και ψευδή καταγγελία.

Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. 

Δίωξη έχει ασκηθεί και στους δύο Έλληνες συγκατηγορούμενούς του, τους οποίους φέρεται να γνώριζε επειδή είχαν απασχοληθεί ως προσωπικοί συνοδοί του και οι οποίοι κατηγορούνται ότι την ίδια μέρα έκαναν την επίθεση στο σπίτι του και πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία. Η δίωξη εναντίον τους αφορά τη σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών κ.ά. 

Το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. και η επιστολή στον πρωθυπουργό

Τις τελευταίες ημέρες έχουν βγει στο προσκήνιο πληροφορίες για την υπόθεση, όπως ότι ο παρουσιαστής πλήρωσε το ποσό των 40.000 ευρώ στους συγκατηγορούμενούς του για να πραγματοποιήσουν δυο επιθέσεις στο σπίτι του, στις 16 και στις 23 Απριλίου.

Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά και παλιότερες ανεξιχνίαστες επιθέσεις, με επίκεντρο τον Μένιο Φουρθιώτη, ενώ εξετάζονται και οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί συμβολαίου θανάτου σε βάρος του από τον παρουσιαστή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία.

Παράλληλα, η «Αυγή» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο ο παρουσιαστής «είχε κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του κατά παραγγελία χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία. Για να πετύχει τον σκοπό του πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μένιος Φουρθιώτης από το 2017 ζητούσε επίμονα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να του χορηγηθεί αστυνομική προστασία, όμως οι προσπάθειές του έπεφταν στο κενό. 

Στο επόμενο διάστημα, ο Μ. Φουρθιώτης εξακολουθούσε να ζητά προστασία από τις αρχές, κάνοντας λόγο για επιθέσεις και απειλές εναντίον του. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις εις βάρος του δεν επιβεβαιώνονται, στις 26 Μαΐου του 2020 το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει τη διάθεση ενός αστυνομικού για διάστημα τριών μηνών, ως συνοδευτική ασφάλεια στον παρουσιαστή.

Μέσα στους επόμενους μήνες –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες–  υπάρχουν περισσότερες υποχωρήσεις υπέρ του από τις αρχές, με τον ίδιο να ζητά, με επιστολή του στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνει αορίστου διαρκείας η φρούρησή του και να του διατεθούν επιπλέον τρεις αστυνομικοί ανά βάρδια και μια υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα. Το κρίσιμο σε αυτή την επιστολή είναι ότι αναφέρεται σε στοχοποίησή του από την εφημερίδα Documento και την ιστοσελίδα Το Κουτί της Πανδώρας, δίχως άλλη αναφορά σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Μάλιστα αυτή η επιστολή κοινοποιείται στους κυρίους Μητσοτάκη, Πέτσα και Δημητριάδη, μεταξύ άλλων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων.


Αρνείται τις κατηγορίες

«Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες και επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον εισαγγελέα από κοινού με τον δικηγόρο μου», είναι η μόνη φράση που φέρεται να είπε στην προανακριτική του κατάθεση ο παρουσιαστής, ενώπιον των αστυνομικών. 

Οι δύο συγκατηγορούμενοί του παραδέχθηκαν ότι δούλευαν γι' αυτόν αλλά ισχυρίστηκαν πως δεν είχαν εμπλοκή ούτε με τις επιθέσεις έξω από το σπίτι, ούτε με τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικών ή με οποιαδήποτε πράξη σε βάρος δημοσιογράφου.

Όλοι τους αρνούνται όσα τους αποδίδονται στην υπόθεση των σκηνοθετημένων επιθέσεων, σύμφωνα με τις προανακριτικές καταθέσεις τους. 

Σημειώνονται ότι σύμφωνα με αστυνομικούς της συνοδευτικής ασφαλείας του Μ. Φουρθιώτη, ο παρουσιαστής φαίνεται πως έβλεπε σαν ταξί το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε φτάσει στο σημείο μέχρι και να ζητήσει απ' τους αστυνομικούς να επιπλήξουν συνεργάτιδα του στο κανάλι. Στις απόρρητες αναφορές τους οι αστυνομικοί αναφέρονται σε φραστικά επεισόδια και διαπληκτισμούς με υπαλλήλους εστίασης καθώς και σε παράλογες απαιτήσεις του Μένιου Φουρθιώτη.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021 (με την ένδειξη απόρρητο) βάσει αναφορών από αστυνομικούς που υπήρχαν στην συνοδεία του «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολής τους».

Σημειώνεται ότι ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη νομική εκπροσώπηση του Μ. Φουρθιώτη. Ωστόσο δεν γνωστοποίησε τους λόγους που δεν είναι πλέον συνήγορος του παρουσιαστή.

«Δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τους λόγους, για τους οποίους δεν τον εκπροσωπώ πλέον, αφού αυτό το απαγορεύει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δικηγόρων και μπορώ να το κάνω μόνο αν μου το επιτρέψει ο κ. Φουρθιώτης», αρκέστηκε να αναφέρει ο Αλ. Κούγιας.

Πώς «κάηκε» ο Φουρθιώτης

Η δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος βασίστηκε σε επικοινωνίες του παρουσιαστή μέσω κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεικνύουν ότι ο Μ. Φουρθιώτης ήταν σε επικοινωνία με τους δύο συγκατηγορούμενούς του. Οι τελευταίοι τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών που τους σταμάτησαν για έλεγχο στη Νέα Ερυθραία. Δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά οι δράστες κατά την καταδίωξή τους εγκατέλειψαν ένα σακίδιο. Το DNA ταυτοποιείται με άτομο που μετείχε σε κυκλώματα εκβιαστών στον Πειραιά πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον παρουσιαστή «καίνε» μηνύματα στα τηλέφωνα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του, ενώ μία επικοινωνία του φέρεται να έχει γίνει σε κινητό-«σκιά» του αριθμού του λίγο πριν από την επίθεση με πυροβολισμούς στο σπίτι του. Παράλληλα, η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι οι κάλυκες που βρέθηκαν έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη και εκείνοι που περισυνελέγησαν από την επίθεση εναντίον των αστυνομικών προέρχονται από το ίδιο Καλάσνικοφ.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι ο Μ. Φουρθιώτης σχεδίασε την επίθεση στο σπίτι του θέλοντας να αποδείξει ότι κινδυνεύει για να του παρασχεθεί εκ νέου αστυνομική προστασία και για τον λόγο αυτό οι δύο κακοποιοί φέρεται να είχαν λάβει ποσόν 40.000 ευρώ από τον Μ. Φουρθιώτη.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: