10.4.21

Πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει τις προσλήψεις στο Δημόσιο...



... για το "προεκλογικό" έτος 2022...

Φωτογραφική διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 3 Απριλίου, στρώνει τον δρόμο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην επιλογή της ηγεσίας του ΑΣΕΠ.

Το...

προεδρείο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού θα παίξει ρόλο-κλειδί στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που έχει προαναγγελθεί για το «προεκλογικό» (;) έτος 2022 αλλά, επίσης, ελέγχει την καρδιά της δημόσιας διοίκησης, από τις κρίσεις διευθυντών μέχρι τους προέδρους των νοσοκομείων. Επιπλέον, η φωτογραφική διάταξη καλλιεργεί το έδαφος για χειραγώγηση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας, όπως το ΕΣΡ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Δια βίου» μέλη Ανεξάρτητης Αρχής δια της προαγωγής

Η διάταξη της νομοθετικής ρύθμισης, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι ως και 18 έτη θα μπορεί να διαρκεί πλέον η θητεία ενός μέλους Ανεξάρτητης Αρχής μέσω της προαγωγής του σε ανώτερη θέση. Μέχρι τώρα, αυτό που διασφαλίζεται είναι ότι τα μέλη μπορούν να θητεύσουν κατ’ ανώτατο όριο έως 9 έτη, αφού η μοναδική δυνατότητα που παρέχεται είναι η τριετής παράταση της εξαετούς θητείας μετά την ολοκλήρωσή της (Ν. 4765/2021).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο 54 του νομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ, που αφορά τον εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο (αλλά περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων), «διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή απλού μέλους (Ανεξάρτητης Αρχής) δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες συνολικά». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την αλλαγή του άρθρου 49 του Ν. 4779/2021, που η ίδια ψήφισε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μόλις στις 20 Φεβρουαρίου 2021, το οποίο προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης (μέλους Ανεξάρτητης Αρχής) … διορίζεται νέο μέλος για εξαετή θητεία».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Σοφίας Μανδηλαρά, πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: