12.4.21

Το μεγάλο τεστ στα Λύκεια κι ο φόβος των ειδικών...


Το κουδούνι στα Λύκεια όλης της χώρας χτυπά σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, αλλά ο φόβος των ειδικών δεν έχει εκλείψει. Μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι με self test και μέτρα προστασίας, όμως αρκετοί επιστήμονες παραμένουν με κομμένη την ανάσα για το τι θα συμβεί λίγες ημέρες μετά.

Ο... προβληματισμός άλλωστε είναι έντονος σε πολλούς ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αφού είναι ενδεικτικό όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr υπήρχαν επτά ειδικοί που είχαν ψηφίσει αρνητικά για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα 12 Απριλίου, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί της επιτροπής ξεκινούν από σήμερα άλλον έναν κύκλο διεξοδικής μελέτης του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η διασπορά θα αυξηθεί από το άνοιγμα των Λυκείων. Βέβαια η πραγματική εικόνα για μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων θα αρχίζει να καταγράφεται μετά από μία εβδομάδα με 10 ημέρες, οπότε και μέχρι τότε τα Λύκεια θα κλείσουν και πάλι για τις διακοπές του Πάσχα.

Αυτός είναι και ο βασικός φόβος των επιστημόνων ότι  τις ημέρες του Πάσχα είναι πιθανό να παρουσιασθεί αύξηση του ιικού φορτίου στην χώρα, ακριβώς εξαιτίας των σχολείων, γεγονός όμως που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους κλάδους που είτε έχουν ανοίξει είτε αναμένεται να ανοίξουν. Μεταξύ αυτών και ο τουρισμός που επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου.

Τα self test 

Από την άλλη τα self test  φαίνεται ότι λειτουργούν -στην πρώτη τους εφαρμογή τουλάχιστον- καθώς ήδη βρέθηκαν οι πρώτοι θετικοί μαθητές και καθηγητές. Γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τo self testing  μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, είτε ακόμη και να ταξιδέψουμε εκτός Νομού (μετακίνηση εκτός νομού) το Πάσχα.

Ωστόσο πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι πολλοί ειδικοί της επιτροπής διατυπώνουν φόβους ότι από το δεύτερο self test και μετά, είναι πιθανό να μην τηρούνται απολύτως οι κανόνες διεξαγωγής του λόγω και της κόπωσης που μπορεί να παρουσιάσουν οι μαθητές. Στην περίπτωση αυτή εκφράζουν ανησυχία ότι πολλοί μαθητές μπορεί να είναι θετικοί, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το ιικό φορτίο στην χώρα μέσα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Εντός της εβδομάδας πάντως αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του δεύτερου self test το οποίο δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο τις προηγούμενες ημέρες στα φαρμακεία.

Άλλωστε σε εξέλιξη είναι και ο νέος διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια άλλων 10 εκατ. τεμαχίων με δυνατότητα για άλλα 10 εκατ. τεμάχια τις επόμενες ημέρες.   

Τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Στο μεταξύ μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να συζητηθεί πότε και υπό ποια μέτρα θα ανοίξουν Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Θεωρείται βέβαιον ότι τα παιδιά και αυτών των βαθμίδων εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά το ζήτημα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν αντίστοιχα και με τα Λύκεια. Κάτι που θα καθοριστεί στην ειδική συνεδρίαση που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αυτό που έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι είναι να επιστρέψουν στα σχολεία τα μικρότερα παιδιά στις 10 Μαΐου που είναι μία ημερομηνία που ούτως ή άλλως θα επέστρεφαν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όμως ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι την ίδια περίοδο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, οπότε και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί τις ίδιες ημέρες η κινητικότητα του πληθυσμού. Γεγονός που προκαλεί έντονους φόβους...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: