22.4.21

Ωραία μου, πλυντήρια…



Είναι αλήθεια πως όταν έλαβα το μήνυμα: «Δες, το protagon», δεν κατάλαβα πολλά. Όταν άνοιξα όμως το «link» κι είδα τα πρόσωπα των Χίτλερ- Στάλιν, ήμουν σίγουρος πως το πλυντήριο είχε ήδη κάνει τη δουλειά του και το «παραμύθι» βρισκόταν στη φάση του στεγνώματος. Ο...

τίτλος δε, μυθιστορηματικός: «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν του Στάλιν, όχι του Χίτλερ» (https://www.protagon.gr/themata/o-v-pagkosmios-polemos-itan-tou-stalin-oxi-tou-xitler-44342261230).

Θεωρία των δύο άκρων, σκέφτηκα αφελώς. Μα, όχι. Στην περίπτωσή μας έχουμε ανέβει επίπεδο.

Πρόκειται για αφιέρωμα της συντακτικής ομάδας του Protagon στον απροκάλυπτα αντικομμουνιστή Αμερικανό ιστορικό Σον ΜακΜίκεν, ο οποίος, σύμφωνα με το Protagon: «εξιστορεί την ανθρωποσφαγή του 1939-45 από μία διαφορετική οπτική: χρίζοντας για μια σειρά από λόγους τον «πατερούλη» κυρίαρχη προσωπικότητα, ερμηνεύει τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της ισχύος του σοβιετικού ηγέτη».

Το αφιέρωμα ξεκινά με την παράθεση ενός «ιστορικού ντοκουμέντου», κατά τον Σον ΜακΜίκεν, που αποδεικνύει ότι «οι Σοβιετικοί εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτεθούν πρώτοι στη ναζιστική Γερμανία».

Εδώ, το… ντοκουμέντο:

«Είναι απαραίτητο να στερήσουμε από τη γερμανική διοίκηση κάθε πρωτοβουλία, να προλάβουμε τον εχθρό και να επιτεθούμε στον γερμανικό στρατό, όταν βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και δεν έχει χρόνο να οργανώσει την κατανομή των δυνάμεων στο μέτωπο», επισήμαναν σε επιστολή τους προς τον Στάλιν οι σοβιετικοί στρατηγοί, είκοσι μήνες μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ομως στο εν λόγω ιστορικό ντοκουμέντο, το πιο αναπάντεχο και ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι τόσο η προειδοποίηση περί της γερμανικής απειλής, αλλά το πότε συντάχθηκε η επιστολή –την 15η Μαΐου του 1941, δηλαδή έναν μήνα και μία εβδομάδα πριν τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλουν στην ΕΣΣΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι Σοβιετικοί εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτεθούν πρώτοι στη ναζιστική Γερμανία, γράφει στο «Stalin’s War» ο Σον ΜακΜίκεν».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Δημητρη Κουλαλη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: