3.4.21

«Ανοίγουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις...



Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα μαγαζιά...
Ένα νέο μείγμα εφαρμογής του lockdown θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από σήμερα.
Από το Σάββατο λοιπόν το πρωί και για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε... άλλους δήμους, εντός, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, της περιφερειακής ενότητας, με sms 6 και μόνο για άσκηση.

Επίσης, από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με sms στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Τα ψώνια θα γίνονται με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

Από το άνοιγμα των καταστημάτων εξαιρείται η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα και η Κοζάνη, συμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη έπειτα από έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το βράδυ της Παρασκευής.

Πώς θα ψωνίζουμε

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πλέον μία πληθώρα επιλογών για τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι:
Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.
Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.
Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).
Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα
Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

τασυνοικιακά καταστήματα
τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

-shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
-outlets
-εμπορικά κέντρα
-εκπτωτικά χωριά

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: