12.4.21

Τροχαίο στη Γαύδο: Η 25χρονη ήταν ζωντανή...


...και έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον 5 ώρες...

Δραματικές στιγμές έζησε η άτυχη 25χρονη, που έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό, στη Γαύδο, καθώς σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ήταν ζωντανή για 5 ώρες, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.

Ένα ελικόπτερο που μετέφερε άνδρες της ΕΜΑΚ προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Γαύδου, ώστε οι ειδικά εκπαιδευμένοι διασώστες να... συνδράμουν στην επιχείρηση ανάσυρσης της σορού της.

Σύμφωνα όμως με μαρτυρία κατοίκου της Γαύδου, αν δεν είχε υπάρξει πολύωρη καθυστέρηση των διασωστών από τα Χανιά, ίσως και να είχε σωθεί. Η μαρτυρία αυτή αποκαλύπτει συγχρόνως ένα χρόνιο πρόβλημα και παράπονο των κατοίκων του νησιού που νιώθουν αβοήθητοι σε κάποια έκτακτη περίπτωση.

Όπως ανέφερε στο Zarpa Radio 89.6 η κα Έφη Γεωργακά, κάτοικος της Γαύδου και ταχυδρόμος του νησιού:

“Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, το ζήσαμε απο κοντά και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε στο έλεος του Θεού. Το ξέρουμε ότι είμαστε απομακρυσμένοι, απομονωμένοι όμως υπάρχουν μεγάλα εμπόδια και καθυστερήσεις όταν συμβαίνει κάτι.

“Το τροχαίο έγινε τα ξημερώματα, γύρω στις 3, εμείς το μάθαμε στις 6 το πρωί. Ο οδηγός κατάφερε και ανέβηκε τον γκρεμό με τα πόδια και ειδοποίησε. Η κοπέλα ήταν ζωντανή. Μέχρι τις 10 το πρωί όχι μόνο είχε τις αισθήσεις της, αλλά είχε διαύγεια και συζητούσε κανονικά. Για περίπου 5 ώρες δεν φάνηκε καμία βοήθεια.

Εμείς εδώ κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά από απέναντι γιατί δεν είχαν έρθει τόσες ώρες εφόσον ο καιρός ήταν πολύ καλός και δεν είχαν εμπόδιο από τη θάλασσα” αναρωτιέται η κα Γεωργακά και συνεχίζει:

Η ΕΜΑΚ ήρθε μαζί με το Λιμενικό στη 1 το μεσημέρι, ενώ μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ελικόπτερο στην Κρήτη και ήρθε ελικόπτερο από την Αθήνα για να πάρει τον οδηγό, δεν πλησίασε καν στην κοπέλα η οποία πια είχε φύγει από τη ζωή.

Φυσικά όταν ήρθε βοήθεια, οι άνθρωποι όλοι έδωσαν τα πάντα, έκαναν ότι μπορούσαν και μάλιστα σε ένα δύσκολο σημείο όπως ήταν ο συγκεκριμένος γκρεμός. Θα μπορούσε όμως το λιμενικό να είναι εδώ στις 7.30 και να είχαν προσεγγίσει από τη θάλασσα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αν ερχόταν το λιμενικό από την κάτω πλευρά, που είναι πιο βατό από εκεί το σημείο (και αν δεν μπορούσε να πλησιάσει θα πήγαινε ένα φουσκωτό από εδώ να τους πάρει) θα έδιναν τις πρώτες βοήθειες στο κορίτσι και ίσως τώρα να ζούσε. Υπήρξε όμως πολύωρη καθυστέρηση.

Είδαμε το κορίτσι να έχει αυτή την κατάληξη και προσωπικά νιώθω μεγάλη ανασφάλεια σαν μητέρα τριών παιδιών. Φανταστείτε ότι πριν από ένα μήνα αρρώστησε το μικρό μου παιδί 4 ετών με απλή γαστρεντερίτιδα. Ο γιατρός διαπίστωσε σοβαρή αφυδάτωση και είπε ότι θα έπρεπε να διακομιστεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Ήταν μία μέρα όπου επικρατούσε δυνατός αέρας 6-7 μποφόρ και είχε απαγορευτικό. Το Λιμενικό από Σφακιά και από Παλαιόχωρα δεν μπορούσε να μπει στη θάλασσα όταν ειδοποιήσαμε το μεσημέρι. Τελικά ήρθαν στις 10 το βράδυ και όταν βγήκε ο καπετάνιος του λιμενικού μου είπε είστε σίγουρη ότι θέλετε να ταξιδέψετε καθώς ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. 

Τελικά το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο στη 1 τη νύχτα με σοβαρή υπογλυκαιμία η οποία θα μπορούσε να το ρίξει σε κώμα. Καταλαβαίνετε ότι κάτι πολύ απλό μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί όταν πρέπει” είπε προβληματισμένη η κα Γεωργακά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: