12.3.21

Μεταφράζοντας το διάγγελμα Μητσοτάκη...



Το προχθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη, αν και σύντομο, έχει πολλά σημεία που χρήζουν μετάφρασης. Κι όταν λέμε χρήζουν μετάφρασης εννοούμε πως υπάρχουν μηνύματα που φανερώνονται σε μία δεύτερη ανάγνωση. Ας τα δούμε.

Είπε: «Οι... θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες». Εννοούσε: «Διευκρινίζω εξ’ αρχής πως δεν θα επιτρέψω καμία άλλη κινητοποίηση».
Είπε: «Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει». Εννοούσε: «Δεν με αφορά αν κάποιος δάρθηκε από την αστυνομία και δεν πρόκειται να καταδικάσω την αστυνομική βία, αντιθέτως δηλώνω αμέριστη συμπαράσταση στη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών».
Είπε: «Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά». Εννοούσε: «Στέλνω το μήνυμα ειδικά στους νέους, να μην τολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή. Αυτούς έχουμε στοχοποιήσει σε αυτή τη συγκυρία».
Είπε: «Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω». Εννοούσε: «Το δικαίωμά μας να επιβάλλουμε το δόγμα “νόμος και τάξη” τεκμαίρεται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αφού τις κερδίσαμε έχουμε και το ελεύθερο να δράσουμε κατά πώς νομίζουμε».
Είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε μία νέα φάση όσον αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Η συρρίκνωσή τους δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληπτικών εμμονών αλλά απόρροια μιας καθαρά ταξικής πολιτικής που θέλει να τσακίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να προλάβει μελλοντικά ξεσπάσματα του κόσμου. Επομένως, οι, χουντικής έμπνευσης, πρακτικές έχουν και προληπτικό χαρακτήρα. Επίσης, να μην μας διαφύγει πως για άλλη μια φορά η αντιστροφή της πραγματικότητας και των εννοιών στο διάγγελμα Μητσοτάκη είναι εξοργιστική. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να γυρίσουμε πίσω», μας είπε ο Μητσοτάκης. Επομένως, το «μπροστά» κατά τη μητσοτάκεια λογική είναι ο σχεδόν ένας χρόνος εγκλεισμός μας, το ανελέητο ξύλο των πολιτών από τους αστυνομικούς, ο χρυσαυγίτης Παπάς που παραμένει ελεύθερος, το νομοσχέδιο που θέλει να καταργήσει το οκτάωρο, η χρηματοδότηση καναλαρχών και κλινικαρχών, οι επτά χιλιάδες νεκροί από την πανδημία, το χρέος που ξεπέρασε το 200% και πάει λέγοντας.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας είναι μαζική κι ενωτική. Είναι παρήγορο ότι ο τρόμος έχει σπάσει στους δρόμους. Κι έπεται συνέχεια… 
 
Υ.Γ.: Φανταστείτε για τι κατάντια αυτής της κυβέρνησης μιλάμε. Να αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού πράξη αντίστασης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: