7.3.21

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων Ελεγκτών, Κομισιόν και αεροπορικές...

 

Ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τις Βρυξέλλες για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές, ξεκινά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

«Σε καιρούς COVID-19, η... Ε.Ε. και τα κράτη μέλη έπρεπε να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των δικαιωμάτων των επιβατών των αερομεταφορών και της υποστήριξης των ασθενών αεροπορικών εταιρειών», δήλωσε η Annemie Turtelboom, μέλος του ECA. «Ο έλεγχός μας θα δείξει εάν τα δικαιώματα εκατομμυρίων ταξιδιωτών στην Ε.Ε. δεν ήταν παράπλευρη ζημιά στην προσπάθεια για τη διάσωση εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Στο στόχαστρο των ελεγκτών είναι η απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν στις αεροπορικές εταιρείες ευελιξία σχετικά με το εάν θα προσφέρουν κουπόνια και όχι επιστροφές χρημάτων στους επιβάτες, μετά από ισχυρισμούς του κλάδου ότι δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει τότε κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, δηλώνοντας ότι η προσφορά κουπονιών δεν επηρεάζει το δικαίωμα των επιβατών για επιστροφή χρημάτων, αλλά, σύμφωνα με τον ECA, επιβάτες δέχονταν συχνά πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες να δεχτούν κουπόνια αντί μετρητών. Υπήρχαν και περιπτώσεις, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ECA, που «αεροπορικές εταιρείες δεν επέστρεψαν εγκαίρως στους επιβάτες τα χρήματά τους ή δεν τα επέστρεψαν και καθόλου».

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τέθηκε σε ισχύ το 2004, παρέχει στους ταξιδιώτες το δικαίωμα της επιστροφής χρημάτων ή του  επαναπρογραμματισμού των δρομολογίων τους, εάν οι πτήσεις τους ακυρώνονται, καθυστερούν σημαντικά ή εάν τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Το ECA, αρμόδιο να παρακολουθεί τις δαπάνες και τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον η επείγουσα βοήθεια που χορηγείται στη βιομηχανία μεταφορών από τις εθνικές κυβερνήσεις καλύπτει και τις ανάγκες των επιβατών και εάν το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε περιόδους κρίσης. Οσον αφορά στους επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια ως αποτέλεσμα ακυρωμένων πτήσεων, έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, όπως δωρεάν γεύματα και διαμονή σύμφωνα με τον κανονισμό. Οι προσπάθειες αλλαγής του κανονισμού έχουν καθυστερήσει, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει μια κοινή θέση.

Η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair εκτιμά ότι η συνολική κρατική ενίσχυση προς τις αεροπορικές εταιρείες που έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες από την αρχή της πανδημίας υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση των ελεγκτών της Ε.Ε. αναμένεται να δημοσιευτεί το καλοκαίρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: