8.3.21

Ολίγος άρτος, μπόλικο θέαμα...


Στρατής Αγγελής

Στο νέο επεισόδιο του σίριαλ «Μεγκανοχάριδες Εναντίον Παλατιού», η Αμερικάνα νύφη Μέγκαν κατηγορεί τη βασίλισσα Ελισάβετ και το σόι των Ουίνδσορ ότι ενορχηστρώνουν τις επιθέσεις του σκανδαλοθηρικού Τύπου εναντίον της... και εναντίον του... αντρούλη της, του «Χαζ». 

Μην γελάτε, έτσι αποκάλεσε τον Χάρι η ίδια στην εκπομπή - προπομπό της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε το... ξενιτεμένο ζεύγος σε μια άλλη βασίλισσα, εκείνη των ριάλιτι, την  Όπρα Γουίνφρεϊ (θα μεταδοθεί σήμερα στις ΗΠΑ και αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ριάλιτι «Η θεατρίνα και το πριγκιπόπουλο» έχει απ’ όλα.  Ίντριγκες, προδοσίες, καρφώματα από αυλικούς, μπόλικο χρήμα, πολλή δόξα, υποκρισία, ελιτισμό και ρατσισμό. Η δουλειά στράβωσε από την αρχή, όταν το παλάτι αντέδρασε στην απόφαση του πρίγκιπα να παντρευτεί μια κοινή θνητή.

Μια ηθοποιό της οποίας οι προπαππούδες, από τη μεριά της μητέρας της, ήταν μαύροι αχθοφόροι σε ξενοδοχείο μόνο για λευκούς στην Αμερική. Είδαν κι έπαθαν να απαλλαγούν από τη «θλιμμένη πριγκίπισσα» Νταϊάνα, που σκοτώθηκε στο περίεργο τροχαίο στο Παρίσι, και τώρα τους προέκυψε μια καινούργια «ατίθαση» νύφη, η οποία παντρεύτηκε μάλιστα τον μικρό γιο της προγκίπισσας.

Και οι δύο πλευρές παίζουν δυνατά το παιχνίδι της δημοσιότητας. Η βασιλική οικογένεια με διαρροές στις αδηφάγες ταμπλόιντ, αλλά και στους έγκυρους Times του Λονδίνου. Το ζεύγος Μέγκαν - Χάρι, που υποτίθεται πως έφυγε στο εξωτερικό για να γλιτώσει από αυτό το ζοφερό κλίμα, επέλεξε να το αναπαράγει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ευρισκόμενο, όπως λέει, σε «άμυνα». 

Η Ελισάβετ δεν φαίνεται να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι επέλεξαν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ανακοινώσουν ότι περιμένουν δεύτερο παιδί (και 11ο δισέγγονό της). Τους έκοψε τον βήχα για τη χρήση του πριγκιπικού τίτλου σε εμπορικές και... φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Κάπως έτσι άρχισαν να ασχολούνται με τα πριγκιπικά βάσανα και οι Αμερικανοί, που έκαναν ολόκληρο Πόλεμο της Ανεξαρτησίας για να απαλλαγούν από τους  Άγγλους βασιλιάδες. Κάπως έτσι μια μέτρια ηθοποιός βρέθηκε να παίζει τον ρόλο της ζωής της.

Γενικώς το θέμα πουλάει... Ακόμα περισσότερο πουλάει το θέμα στη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στην Κοινοπολιτεία. Κάτι μεταξύ Eurovision και «Game of Thrones» ή, αν θέλετε, ως ρεαλιστικό συμπλήρωμα της σειράς «The Crown». Πάνω από 140.000 λίρες τιμολογείται το διαφημιστικό μήνυμα των 30 δευτερολέπτων μέσα στη συνέντευξη που θα αναμεταδώσει τη Δευτέρα το αγγλικό δίκτυο ITV (που πλήρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια στο αμερικανικό ABC για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα).

Και να οι βασιλικές άμαξες, να τα παλάτια που αρνήθηκε το ζεύγος για να ζήσει την ανεξαρτησία του (τύφλα να ’χει το Brexit), να οι μηχανορραφίες, να τι είπε ο ένας για τον άλλον και ο παραπάνω για τον παρακάτω. Από την εκπομπή θα πιαστούν (πάλι) οι φυλλάδες και ο έγκριτος Τύπος, οι κουτσομπολίστικες εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων.

Ποιος θα βγει νικητής από την επικοινωνιακή τιτανομαχία; Κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, το σόι της Ελισάβετ είναι χαμένο από χέρι. Ο πατέρας του Χάρι, ο Κάρολος, και η συμβία του Καμίλα κάνουν τις... πάπιες. Ο μεγάλος αδελφός και εκπαιδευόμενος διάδοχος του θρόνου Γουίλιαμ μετά της συζύγου Κέιτ παραμένουν... θεσμικοί. Τι να σου κάνει κι ο παππούς Φίλιππος, ο σύζυγός της Ελισάβετ, που μέσα στην εβδομάδα έκανε εγχείρηση καρδιάς στα 99 του χρόνια; Πόσα ν’ αντέξει;

Με ολίγον άρτο -ελέω πανδημίας- και μπόλικο θέαμα -ελέω Μπάκιγχαμ- θα παρηγορηθούν εκατομμύρια τηλεθεατές και αναγνώστες. Η συνέχεια επί της οθόνης...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: