3.3.21

Ελασσόνα: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι...




Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, μετά τον ισχυρό επιφανειακό σεισμό εντάσεως 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα.

Είναι... χαρακτηριστικό πως μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τον κύριο σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
κατέγραψε ήδη οκτώ μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο αυτών, στις 13:45, να είναι στα 5 Ρίχτερ στα 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα, στις 12:34, είχε σημειωθεί δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.
Όπως είπε στο protothema.gr o καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η μετασεισμική ακολουθία είναι καλή και είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μετασεισμών. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί επικείμενου νέου σεισμού, καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και παράλληλα να ακούν μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Βέβαιοι για τους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι - Συστήνουν προσοχή στους πολίτες

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εξέφρασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή. 

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. 

Παπαδόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Μεγέθους 6,3 ο σεισμός - Έρχονται μετασεισμοί

Έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός στην Ελασσόνα δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και κατά την ανάλυσή του ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Όπως είπε, υπήρξαν προσεισμοί και αναμένονται και μετασεισμοί γι’ αυτό και οι πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σκορδίλης: Είναι γνωστή σεισμικά η περιοχή

Για περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης, έκανε λόγο στο GRTimes ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, σχολιάζοντας την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το ακριβές του επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Σημείωσε δε, πως η περιοχή αυτή γενικά δίνει σεισμούς, ανάλογων μεγεθών, με τον μεγαλύτερο «πρόσφατο» το 1781, που είχε υπολογιστεί στα 6,2 ρίχτερ. Ανέφερε πως ακόμη καταγράφονται μετασεισμοί, όπως αναμένεται να γίνει και για αρκετά 24ωρα ακόμη.

Καθηγητής Σεισμολογίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολύ ισχυρού μετασεισμού

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.






πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: