24.3.21

"Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές"!...


«Βόμβα» Μακρόν...
«Βόμβα» για ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές έριξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν είναι... συγκαλυμμένες, επομένως πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την ανησυχία του για τουρκική «παρέμβαση» σε εκλογικές διαδικασίες της χώρας του -όπως είναι γνωστό, η Γαλλία έχει περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο και προεδρικές εκλογές το 2022, με πιθανότερους αντιπάλους τον Μακρόν και τη Λε Πεν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε μόνο πως «η Τουρκία θα παίξει με την κοινή γνώμη» -αναφερόμενος προφανώς στην επιρροή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανισμών.

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έχουν υπάρξει έντονες -από τη θρησκεία μέχρι τη Λιβύη και τη διενέργεια ερευνών για ενεργειακούς πόρους στην Αντολική Μεσόγειο- πράγμα που οδήγησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και σε προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις - αλλά τον Ιανουάριο αντάλλαξαν επιστολές και έκτοτε επιχειρούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο  πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει απαραίτητος. Επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Εάν πεις, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί σου πια, δεν θέλουμε καμία άλλη συζήτηση, θα ανοίξουν τις πόρτες και θα έχουμε 3 εκατομμύρια Πρόσφυγες από τη Σύρια να καταφθάνουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: