6.3.21

Στο τραπέζι -ξανά- τα σενάρια για πρόωρες κάλπες...


Μεγάλος φόβος για τις επιπτώσεις από την πορεία της οικονομίας. Ο «κόφτης» στην επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές, αυξάνει τη κοινωνική δυσαρέσκεια, μια δυσαρέσκεια που... κρύβει σήμερα το συνεχιζόμενο lockdown. 

 Με την ηρεμία πριν την καταιγίδα μοιάζει η κατάσταση στην κοινωνία και, συνεπακόλουθα, στην πολιτική ζωή της χώρας. Η κυβέρνηση, παρά την φαινομενική της ηρεμία, είναι βαθύτατα προβληματισμένη για την προοπτική της οικονομίας από το αμέσως επόμενο διάστημα και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία, επιπτώσεις που θα φουντώσουν τη δυσαρέσκεια η οποία σήμερα απλώς κρύβεται από το λοκ ντάουν μαμούθ που έχει επιβληθεί στη χώρα.

 Η επιβολή του κόφτη αποτελεί και την πρώτη ένδειξη της απόφασης της κυβέρνησης να τραβήξει το σωληνάκι που κρατά στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους: Εκτός του έκτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής μένει πάνω από το 60% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπέβαλαν αρχική αίτηση, καθώς το ποσό που θα διανεμηθεί είναι μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,23 και 2,18 δισεκατομμυρίων που διανεμήθηκαν τις δυο προηγούμενες φορές. Περίπου 500.000 επιχειρήσεις τίθενται εκτός ενισχύσεων, καθώς για πρώτη φορά τέθηκε κόφτης στις αναστολές συμβάσεων εργασίας. 

 Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολύ μεγάλες-χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή έκλεισαν τα φώτα της Βαρβακείου Αγοράς και οι έμποροι σε αυτή διαδήλωσαν στην Αθηνάς, ενώ στις 31 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στην εστίαση παραδίδουν στο μέγαρο Μαξίμου τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. Πτωχευτικός κώδικας και πλειστηριασμοί που ακολουθούν την επιστροφή στην «κανονικότητα», μαζί με τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό και να ανακατεύσουν την τράπουλα και σε πολιτικό επίπεδο. 

 Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αποκάλυπταν στις 27 Φεβρουαρίου πως, κάτω από την κατάσταση που δημιουργείται, στο τραπέζι επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες κάλπες αρχές του καλοκαιριού. Οι ελπίδες που αρχίζουν να δημιουργούνται με την έλευση περισσότερων εμβολίων, ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές της εξέλιξης αυτής, που θέτουν με μεγαλύτερη ένταση στον πρωθυπουργό τις εισηγήσεις τους. 

 Οι πληροφορίες επιμένουν, όμως, πως και ο πρωθυπουργός το εξετάζει ως ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα «ξέφωτο» από την πανδημία, πράγμα διόλου απίθανο-τόσο για τις αρχές καλοκαιριού, όσο -το αργότερο- για τις αρχές φθινοπώρου. Για το ενεχόμενο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να ενταθεί η επιχείρηση «δαιμονοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της υπονόμευσης της Φώφης Γεννηματά εφόσον δεν δεχτεί να αποτελέσει το ΚΙΝΑΛ «συμπληρωματική δύναμη» της Νέας Δημοκρατίας.... 

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: