8.3.21

Το κράτος του αστυνόμου...


Δύο πράγματα ξέρει να κάνει αυτή η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Να βάζει κάθε τρεις και λίγο τη χώρα σε καραντίνα και τους αστυνομικούς να δέρνουν τους πολίτες. Αν μέχρι χθες υπήρχε κάποια αμφιβολία γι’ αυτό, δεν υπάρχει πλέον ύστερα από όσα έγιναν στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και ενώ ο εγκλεισμός πάει για νέα παράταση. Η... κυβερνητική συνταγή διά πάσαν νόσον είναι μία και ακούει στη λέξη καταστολή.

Καταστολή της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταστολή για τον... συνετισμό των πολιτών που θεωρείται ότι απειθαρχούν στις κυβερνητικές οδηγίες, καταστολή στα Πανεπιστήμια και εκτός αυτών, καταστολή για τον περιορισμό της κοινωνικής δυσαρέσκειας, καταστολή για τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Καταστολή παντού και πάντα. Ανά πάσα στιγμή και ώρα.

Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στη Νέα Σμύρνη δείχνει το αύριο αυτής της πρακτικής, καθώς η αστυνομική βία έφυγε από ορισμένους χώρους (Εξάρχεια, ΑΕΙ, καταλήψεις κ.λπ.) και κάποιες πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές δραστηριότητες («απαγορευμένες» ή ανεπιθύμητες για τις αρχές συγκεντρώσεις) και εξαπλώθηκε στις λαϊκές γειτονιές, στους απλούς και ανυποψίαστους ανθρώπους. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια. Οι πάντες βρίσκονται κάτω από την απειλή του αστυνομικού κλομπ πάνω από το κεφάλι τους.

Κόμματα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης γενικώς και της πανδημίας ειδικότερα. Η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη.

Αυτή η κυβέρνηση είχε δείξει από την αρχή της θητείας της τη ροπή που είχε προς τα κατασταλτικά μέτρα. Το κράτος του νόμου και της τάξης ήταν συστατικό στοιχείο του προγράμματός της από τότε που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αποτελούσε και αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής συγκρότησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η επιλογή από τον ίδιο τού Μιχ. Χρυσοχοΐδη για το αρμόδιο υπουργείο.

Τα πράγματα κατά συνέπεια ήταν από την αρχή πολύ σοβαρά. Απλώς τώρα υπάρχουν οι έμπρακτες αποδείξεις. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες απειλούνται από μια κυβέρνηση, η οποία έχει περιοριστική αντίληψη για τη δημοκρατία και αυτή την αντίληψη κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να την εφαρμόσει. Δεν πρέπει να την αφήσουμε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: