8.3.21

Απροκάλυπτη λογοκρισία...


Η απροκάλυπτη μαζική λογοκρισία της τελευταίας εβδομάδας σε δημοσιεύσεις-αναρτήσεις που πληροφορούσαν και ενημέρωναν για τις διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων του απεργού πείνας, καταδικασμένου για συμμετοχή στην οργάνωση «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα φέρνει στην... επιφάνεια το μείζον ζήτημα της καταπάτησης της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της άποψης και βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Στην εταιρεία Teleperformance καταλογίστηκε ο «αλγόριθμος λογοκρισίας» σε κείμενα, φωτογραφίες, αναρτήσεις, παραπομπές, δηλώσεις εκατοντάδων πολιτών, ανάμεσα τους γνωστών νομικών, καλλιτεχνών, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων, που αφορούσαν τις διαδηλώσεις με επίκεντρο τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εταιρεία, από τη δική της πλευρά, επιχείρησε να διαψεύσει τον ρόλο της, δηλώνοντας πως η σύμβασή της με το Facebook αφορά μόνο τον έλεγχο των διαφημίσεων.

Η απάντηση που έδωσε το Facebook, μέσω της εταιρείας Hill+Knowlton, στην εφημερίδα «Αυγή» απλώς επιβεβαίωσε ότι υπαίτιος δεν ήταν κάποιος αλγόριθμος που κόβει με βάση λέξεις-κλειδιά, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Το Facebook ανάμεσα στα άλλα δήλωσε πως η «ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Και ενώ συνέβη η λογοκρισία, παραμένει αφανής ο λογοκριτής που στόχευσε την ελευθερία γνώμης και την ελευθεροτυπία. Η λογοκρισία έγινε κυρίως σε επαγγελματικά MME που κάλυπταν τις διαδηλώσεις και δημοσιογράφους-φωτορεπόρτερ που έκαναν τη δουλειά τους.

Εντυπωσιακή είναι η σιωπή της συνδικαλιστικής Ένωσης της ΕΣΗΕΑ για το βαρύτατο πλήγμα στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία των ΜΜΕ. Με πρόσχημα τους κανόνες λειτουργίας του Facebook και την άγνοια των μελών των παρατάξεων στη διοίκηση, η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να καταδικάσει τη λογοκρισία σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Για μία ακόμη φορά, η συνεργασία των παρατάξεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ έδειξε την πλήρη σύμπλευσή της με τις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο των media...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: