7.3.21

Εκατοντάδες τα «μη κατοικήσιμα» σπίτια στη Θεσσαλία...



Τις ζημιές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας από τη σεισμική ακολουθία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε κτίρια και άλλες υποδομές, καθώς στο δίκτυο ύδρευσης. 

Υπενθυμίζεται ότι...μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση της Τετάρτης (μεγέθους 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο το Δαμάσι Τυρνάβου), ακολούθησε νέα ισχυρή δόνηση (5,9 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Μεσοχωρίου Ελασσόνας) που προβλημάτισε τους επιστήμονες. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται απρόσκοπτα, και μάλιστα αργά το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών, σε απόσταση 15 χλμ από την πόλη της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χλμ. Όπως έχει γίνει γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου θα τοποθετηθούν νέοι σεισμογράφοι ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν την ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία. 

 Ακατάλληλα κτίρια και εγκαταστάσεις

Μέχρι στιγμής, 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Ειδικότερα, το Σάββατο διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1.800 κτίρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας έφτασαν τα πρώτα 37 τροχόσπιτα για να μείνουν όσοι τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα, ενώ αποφασίστηκε και η μεταφορά οικίσκων μέσα στις επόμενες ημέρες. 

 Συσκέψεις και εκκλήσεις

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας –που επλήγη από τους σεισμούς– με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εκτός από τις σκηνές, προχωρά και η παράδοση τροχόσπιτων στους πληγέντες, προσθέτοντας πως «μέσα στην εβδομάδα θα μεταφέρουμε και τους οικίσκους για τα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο».

Επίσης ο υπουργός υποσχέθηκε άμεση καταβολή χρημάτων στους πληγέντες. Όπως είπε, τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή στους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Ελασσόνας, τονίζοντας ότι «αυτό που είναι κρίσιμο τούτη την ώρα είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος για την άμεση στήριξη των πληγέντων, να γίνει γρήγορα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: