18.3.21

Συγγνώμη πρέπει να ζητήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης...


Σε απόλυτο φιάσκο κατέληξε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δυσφημήσει την «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή τη δημοσίευση επώνυμων καταγγελιών πολιτών για παράνομη χρήση βίας από αστυνομικά όργανα. Χθες το πρωί κλήθηκε τηλεφωνικά για κατάθεση ο... καταγγέλλων από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΕΥ), ενώ το απόγευμα του απεστάλη και έγγραφη κλήση!

Ως γνωστόν, στην αρμοδιότητα της ΔΕΥ εμπίπτουν «τα εγκλήματα που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά αστυνομικοί όλων των βαθμών, συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί» και προβλέπονται από τις διατάξεις πολλών άρθρων του Π.Κ., ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το 137Α «περί βασανιστηρίων».

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι όταν έσπευδε να χαρακτηρίσει «ψευδές και δυσφημιστικό» το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, οι υπηρεσίες του δεν είχαν μπει στον κόπο να ελέγξουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται. Και τώρα, κατόπιν εορτής, έρχονται να τα εξετάσουν, προσυπογράφοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το επίμαχο πρωτοσέλιδό μας «Καταγγέλλουν βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ».

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πιο κραυγαλέα ομολογία του υπουργείου ότι ήταν απολύτως αυθαίρετα όσα περιλαμβάνονταν στην προχθεσινή ανακοίνωση σε βάρος μας σχετικά με τις επίμαχες καταγγελίες. Συνέβη δηλαδή αυτό που η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστήριζε ότι έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή.

Μόνο που είναι πολύ αργά, γιατί η ΔΕΥ θα εξετάσει ένα περιστατικό για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. -δηλαδή η προϊστάμενη αρχή- ότι είναι «ανύπαρκτο». Και με την ανακοίνωση αυτή ουσιαστικά η ηγεσία του υπουργείου έχει καταργήσει τη ΔΕΥ.

Τι μπορούν να πουν τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης; Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα, όπου οι αρχές σέβονται την ενημέρωση των πολιτών, θα περίμενε κανείς να βάλουν την ΕΛ.ΑΣ. να ζητήσει συγγνώμη (και μάλιστα μέσω του ΑΠΕ!) από την εφημερίδα μας, αλλά δεν το θεωρούμε και πολύ πιθανό.

Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να κουκουλώσουν την υπόθεση με όποιον τρόπο μπορούν. Δεν θα το κατορθώσουν. Τους έχουν ήδη εκθέσει οι αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες των υπηρεσιών τους, τις οποίες οι ίδιοι διέταξαν, κάτω από τον πανικό που τους προκάλεσαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης δεν μπορούν πλέον να κρύβονται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: