3.3.21

Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους...



Σκηνές σε γήπεδα...
Υπο τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ελασσόνας, που ακόμα προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή της Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Από... τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της  Ελασσόνας, όπως στο Μεσοχώρι και στη Μαγούλα, ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.
23872260

Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί και δεκάδες μετασεισμοί -έντεκα πάνω από 4 Ρίχτερ και 5,2 Ρίχτερ ο ισχυρότερος- σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τη στιγμή που το μέγεθος του κυρίου σεισμού έχει διχάσει τους σεισμολόγους. «Ο σεισμός είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ», δήλωσε νωρίτερα  στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
 
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον protothema.gr, ο Αντώνης Λιανός, κάτοικος στο Μεσοχώρι , «τέτοιο σεισμό στη ζωή μου δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά. Να μην σου συμβεί. Αυτή την στιγμή κουνάει ακόμα. Τα προβλήματα στο Μεσοχώρι είναι πολλά. Η κεντρική εκκλησία μας ο Άγιος Δημήτριος έχει σχεδόν καταρρεύσει έχει ρωγμές γύρω γύρω. Ό, τι ήταν πέτρινο στο χωριό ή έχει πέσει ή έχει ρωγμές. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους».

Έπεσαν σπίτια στο Δαμάσι -Προβλήματα στην υδροδότηση

Μιλώντας στο protothema κάτοικος του χωριού, Θανάσης Γκατζούρας, ανέφερε:  «Εδώ στο χωριό έχουμε πολλές ζημιές. Όπως μαθαίνω έχουν πέσει παλιά σπίτια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές στα περισσότερα. Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, ο κόσμος φοβήθηκε και βγήκε στους δρόμους. Ακόμα έξω είναι όλοι γιατί είχε και διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εδώ είμαστε τουλάχιστον 2.000 κάτοικοι
».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, καταστράφηκε και πρέπει να γίνει νέο σχολείο στο Δαμάσι, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλα δύο σχολεία στον Τύρναβο.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, αλλά και σε άλλες τρεις εκκλησίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στήθηκαν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων, ενώ μεταφέρονται και χημικές τουαλέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, περίπου 250 σκηνές που εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσουν πάνω από 500 ανθρωπους έχουν στηθεί στο Δαμάσι, τον Τύρναβο, το Μεσοχώρι, το Ζάρκο.  Διατέθηκαν ξενοδοχεία, αλλά υπάρχει απροθυμία, οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, έξω ή κοντά στα σπίτια τους.

Δεκάδες σκηνές έχουν σταλεί και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έχει στείλει πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Προς το παρόν, ελέγχθηκαν τέσσερις γέφυρες στην περιοχή και είναι ασφαλείς.

Κλιμάκια μηχανικών από αύριο θα κάνουν ελέγχους σε σπίτια για τον χαρακτηρισμό τους ως προς το αν είναι ή όχι κατοικήσιμα ή επισκευάσιμα.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Ζημιές και σε χωριά των Τρικάλων

Την ίδια ώρα, ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ καταγράφονται και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτίρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειιάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.

Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια.

Κλειστές αύριο όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Να παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας.


Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Λιβάνιος: «Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες»

«Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, αναφορικά με την εξέλιξη και τα αποτελέσματα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι με βάση τον σχεδιασμό, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται ήδη στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι φιλοξενούμενοι εφόσον τα κτίρια είναι κατάλληλα. Όπως τόνισε, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε άμεσα στην περιοχή ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν από το σεισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία καθώς σταδιακά θα μπούμε σε μία κανονικότητα».

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: