11.3.21

Έγκλημα και τιμωρία...



Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-3...
Σε πολύ δύσκολη θέση αναφορικά με την υπόθεση πρόκριση στους «16» του Europa League βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός, μετά το 3-1 που έχασε απόψε (11/3) από την Αρσεναλ. Σκορ που αδικεί τους «ερυθρόλευκους» των πολλών προβλημάτων που τους ταλαιπωρούσαν, ενώ... έχουν και κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τη φάση του 79', όπου ο Γκάμπριελ διπλασίασε τα τέρματα των «κανονιέρηδων» και ουσιαστικά «τελείωσε» το ματς.


Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Λαλά, Παπασταθόπουλο, Εμβιλά, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Καμαρά, Μπουχαλάκη στα «6αρο-8άρια», τους Μασούρα, Μπρούμα στα άκρα και τον Βαλμπουενά σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Η ενδεκάδα των «ερυθρολεύκων» άλλαξε λίγο πριν τη σέντρα, καθώς ο Μπα που ήταν αμφίβολος δηλώθηκε μεν αρχικά και ξεκίνησε «ζέσταμα», όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στη μέση και να αγωνιστεί. Ετσι ο Εμβιλά «γύρισε» στα στόπερ και ο Μασούρας πήρε τη θέση του 26χρονου στο βασικό σχήμα, σε ένα ντόμινο εσωτερικών αλλαγών (ο Βαλμπουενά από τα άκρα βρέθηκε πίσω από τον Ελ Αραμπί, Καμαρά οπισθοχώρησε στο πλευρό του Μπουχαλάκη). Παράλληλα η απουσία του Σενεγαλέζου, σε συνδυασμό και με εκείνη του Σεμέδο που ήταν γνωστή, στέρησε από τους «ερυθρόλευκους» ύψος, ξέχωρα φυσικά από το κενό που άφησαν δύο κεντρικοί αμυντικοί πρώτης γραμμής όπως οι συγκεκριμένοι.

Η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται πως αποδιοργάνωσε τον Ολυμπιακό που μπήκε «μουδιασμένα». Αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα και δεν έβρισκε «αντίδοτο» στο ασφυχτικό πρέσινγκ της Αρσεναλ, που έμενε ψηλά και μετέφερε το παιχνίδι στο μισό των γηπεδούχων. Οι «κανονιέρηδες» έπαιζαν πολύ από τα άκρα και στο πρώτο τέταρτο είχαν κατοχή στα επίπεδα του 70%. Μάλιστα στο 6' «φλέρταραν» με το γκολ, όταν μετά από σέντρα του Μπεγερίν ο Ομπαμεγιάνγκ βγήκε στην πλάτη του Λαλά, πήρε την κεφαλιά αλλά πρώτα ο Σα και μετά το οριζόντιο δοκάρι του αποσόβησαν τον κίνδυνο για την εστία των Πειραιωτών. Οι οποίοι δεν πατούσαν καλά.


Κάπου εκεί όμως οι γηπεδούχοι έβαλαν στην...κουβέντα τον παράγοντα «κυκλοφορία». Οι Μπουχαλάκης, Καμαρά τους ανέβασαν κάποια μέτρα, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίρνει δεύτερες και τρίτες μπάλες, αλλά και να μένει και εκείνος ψηλά. Κάτι που έφερε στην επιφάνεια τα ανασταλτικά προβλήματα των «κανονιέρηδων» και στο 21' μετά από λάθος του Εντεγκαρντ ο Μπρουμά μπήκε στα καρέ τους, αλλά δεν έκανε καλό τελείωμα και ο Λένο μπλόκαρε το πλασέ του. Σταδιακά οι «ερυθρόλευκοι» έπαιρναν ψυχολογία και... ανάγκαζαν τους Λονδρέζους να σκέφτονται και τα μετόπισθέν τους. Στο ημίωρο το 70-30 κατοχή υπέρ της Αρσεναλ είχε «πέσει» στο 58-42, δείγμα πως η εικόνα της αναμέτρησης είχε αλλάξει.


Στο 33' όμως οι φιλοξενούμενοι βρήκαν για πρώτη φορά κάθετο διάδρομο (μέχρι τότε έπαιζαν ως επί το πλείστων από τα «φτερά» και κυρίως από τα δεξιά τους), όταν ο Λαλά ανέκοψε στο... παρά τον Ομπαμεγιάνγκ και στην εξέλιξη της φάσης (μετά από λάθος του Ρέαμπτσιουκ) ο Εντεργκαρντ με μία «οβίδα» έξω από την περιοχή άνοιξε το σκορ. Σε εκείνο το σημείο οι τελικές ήταν 8-2 υπέρ της Αρσεναλ, που στη γενική «σούμα» του ματς έλεγχε τον ρυθμό και ήταν πιο απειλητική.


Με το 1-0 κατά του θεωρητικά ο Ολυμπιακός μπορεί και να... πέταγε λευκή πετσέτα, αφού και η εικόνα του δεν ήταν αντίστοιχη των στάνταρ του. Ωστόσο τα τελευταία λεπτά μέχρι την ανάπαυλα του «ανήκαν» και «έψαξε» την ισοφάριση, δείχνοντας πως δεν θα... παρατήσει το ματς. Οι Ελ Αραμπί (39'), Ρέαμπτσιουκ (42') δημιούργησαν από μία φορά «πονοκέφαλο» στην άμυνα της Αρσεναλ, ενώ ο Μασύρας στο 42' έφτασε μια ανάσα από το 1-1. Τότε έκλεψε την μπάλα από τον Νταβίντ Λουί αποτυπώνοντας ξανά πως οι φιλοξενούμενοι «πονάνε» αμυντικά, αλλά τελείωσε εκείνος τη φάση ενώ είχε ελεύθερη πάσα στον Ελ Αραμπί και η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Ο 27χρονος προφανώς στην ένταση της στιγμής δεν έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Σέντρα στο δεύτερο μισό και ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Ο Φορτούνης πέρασε στο «10» αντί του Βαλμπουενά και ο Χολέμπας στο αριστερό άκρο της άμυνας αντικαθιστώντας τον Ρέαμπτσιουκ. Αυτόματα η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε άρδην. Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν πλέον μπάλα, δεν επέτρεπαν στους «κανονιέρηδες» να φτιάξουν φάσεις (ο Μπεγερίν «σίγησε»), ενώ πρέσαραν ψηλά.

Οπως φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο η άμυνα της Αρσεναλ έκανε εύκολα το λάθος και στο 58' ο Ελ Αραμπί δεν το... συγχώρεσε. Πίεσε τον Θεμπάγιος που μόλις είχε περάσει ως αλλαγή και σούταρε έξω από τα καρέ του Λένο που ήταν εκτός θέσης και είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Οι Πειραιώτες βρήκαν το γκολ που δικαιούνταν και μάλιστα... δεν έμειναν εκεί.


Με την είσοδο του Ραντζέλοβιτς ο Πορτογάλος τεχνικός τους φρέσκαρε τα άκρα του και ο νεαρός Σέρβος δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στον Τίρνεϊ και γενικότερα σε όλη την αριστερή πλευρά της Αρσεναλ. Από εκεί στο 67' ξεκίνησε και η μεγάλη φάση του Ελ Αραμπί, όταν οι Φορτούνης, Λαλά, Ραντζέλοβιτς συνδυάστηκαν εξαιρετικά, ο τελευταίος «έκοψε» για τον 34χρονο που «εκτέλεσε» γρήγορα αλλά ο Μπεγερίν έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ. Την ίδια στιγμή με τον 23χρονο βγήκε 1-2 φορές με αξιώσεις στο τρανζίσιον και οι Πειραιώτες παρουσιάζονταν καλύτεροι μέσα στο γήπεδο.


Πλέον το παιχνίδι κρέμονταν από μία κλωστή, καθώς και η Αρσεναλ έδειξε να «ξυπνά» και να προσπαθεί να βγει μπροστά. Ωστόσο δεν έφτιαχνε «καθαρές» φάσεις μέχρι που φτάσαμε στο 79', όταν σε εξέλιξη εκτέλεσης κόρνερ για την Αρσεναλ ο Γουίλιαν έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Γκάμπριελ ακολούθησε τη φάση σαν «τρέιλερ» και με κεφαλιά «νίκησε» τον Εμβιλά και σκόραρε. Οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ του Βραζιλιάνου στόπερ στον Γάλλο, θα μπορούσε να καταλογιστεί καθώς με τον αριστερό του αγκώνα τον βρήκε, όμως τόσο ο Ντάνιελ Σίμπερτ όσο το VAR έδειξαν «παίζετε». Ηταν πάντως μία φάση που οι Πειραιώτες έχουν κάθε λόγο να «φωνάζουν» για παράβαση εις βάρος τους.


Κάπου εκεί το παιχνίδι ουσιαστικά «τελείωσε», αφού ο τρόπος που οι «κανονιέρηδες» πήραν εκ νέου το προβάδισμα φαίνεται πως «σκότωσε» τον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι απώλεσαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, ο Μπεγερίν στο 84' θα μπορούσε με παράλληλή του να στείλει την μπάλα στα δίχτυα τους, κάτι που τελικά έκανε ο Ελνένι στο 85' με σουτ, όπου ο Σα βρήκε μεν για λίγο την μπάλα, της άλλαξε ελαφρώς πορεία, αλλά η μπάλα βρήκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του και κατέληξε στο βάθος της εστίας του.



Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: