3.3.21

Πρώτη νίκη των φοιτητών...


Από το αυτί και στον υπουργό αστυνόμευσης! Ετσι αντιμετωπίζει τους φοιτητές η κυβέρνηση, αλλά, αν χρειαστεί, δεν διστάζει να ακολουθήσει την ίδια μεθοδολογία και με τους πρυτάνεις!

Από χτες το φοιτητικό κίνημα μετράει την... πρώτη πολιτική νίκη του με τις συγκλήτους δύο ιστορικών Πανεπιστημίων, που αντιμετωπίζουν καταλήψεις, να λένε «Οχι» στην είσοδο της Αστυνομίας. Σήμερα μάθαμε πως τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας, χωρίς να έχει κανένα σχετικό δικαίωμα από τον νόμο, τηλεφώνησε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να τον... προτρέψει να ζητήσει αστυνομική παρέμβαση στο ίδρυμα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η αντιθεσμική παρέμβαση της κ. Κεραμέως είναι πρωτοφανής και δεν προδίδει απλώς θράσος αντιστρόφως ανάλογο της πολιτικής της οξύνοιας. Η έπαρση της υπουργού, που τσαλαπατά θεσμούς και τα όργανά τους, είναι ενδεικτική της ιδιοκτησιακής αντίληψης για το κράτος που έχει εμφυσήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του.

Δεν είναι απλώς μια απρεπής κίνηση προς έναν πρύτανη, μια παραβίαση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, είναι η επιτομή της αυταρχικής διακυβέρνησης. Ολος ο αστυνομικός μηχανισμός Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης βρέθηκαν υπό ασφυκτική πίεση μέχρι να γίνει αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση του πρύτανη.

Την ίδια ώρα, η σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά την απαλλαγή όσων συνελήφθησαν στις 22/2/21 και να αναζητηθούν ευθύνες της Αστυνομίας για την ένταση της βίας κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας. Η σύγκλητος, ενώ «αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου», σημειώνει ωστόσο ότι «η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου».

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διαφωνεί απόλυτα με κάθε παρέμβαση της Αστυνομίας, ενώ σημειώνει πως «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου».

Η κυβέρνηση δεν μετρά απλώς μια πολιτική ήττα. Η υπουργός της δεν είναι απλώς επικίνδυνη για την Παιδεία και τους τους φοιτητές. Χρησιμοποιώντας πρακτικές των πιο σκοτεινών εποχών, η κ. Κεραμέως υπηρετεί το σχέδιο να μείνει ανάπηρη η ήδη καχεκτική δημοκρατία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: