6.3.21

11+1 προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ...



...για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα...
Σαράντα χρόνια μετά τη θεμελίωσή του από το ΠΑΣΟΚ και τους Παρασκευά Αυγερινό, Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργο Γεννηματά, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στη σημασία της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του, ενώ αποδομούν τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, προβλέποντας ότι σκοπεύει να το παραδώσει σε... μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.


Αν σήμερα, μετά από έναν χρόνο πανδημίας, χιλιάδες συνάνθρωποί μας που χρειάστηκε να νοσηλευτούν με κορονοϊό τα κατάφεραν να βγουν νικητές, αυτό οφείλεται όχι μόνο στη θέλησή τους για ζωή αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοί του, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μεγάλη αυτή κατάκτηση για τη χώρα, το ΕΣΥ, δεν ήταν πάντοτε κάτι υπαρκτό και δεδομένο. Πριν από τη δημιουργία του, δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν μεγάλα πορτοφόλια, ενώ ο υπόλοιπος λαός έπρεπε να υποθηκεύσει ή να θυσιάσει κόπους και περιουσίες μιας ζωής στην ατυχή στιγμή που μια ασθένεια τού «χτυπούσε» την πόρτα.

Η ίδρυση του ΕΣΥ αποτέλεσε μια «επανάσταση» και ήταν μια ιστορική τομή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Μια εμβληματική κοινωνική μεταρρύθμιση που φέρει την πολιτική σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και τις υπογραφές τριών προσώπων, που το οραματίστηκαν και πίστεψαν στην αναγκαιότητα της θεσμοθέτησής του. Ο ένας και βασικότερος ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο άλλος ο Ανδρέας Παπανδρέου, στον οποίο ανήκει η περίφημη φράση «μπροστά στην αρρώστια και τον θάνατο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί» και τρίτος ο Γιώργος Γεννηματάς, που είχε δηλώσει ότι θα υπερασπίζεται το ΕΣΥ μέχρι την τελευταία του πνοή.

Από τότε έχουν περάσει σαράντα χρόνια και όπως κάθε σημαντικό έργο, όσο πετυχημένο και απαραίτητο κι αν αποδεικνύεται, χρειάζεται επιπλέον στήριξη, ανασχεδιασμό και ενίσχυση. Το Κίνημα Αλλαγής, ως πολιτικός επίγονος φορέας του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσε να αφήσει σήμερα στην τύχη του το κορυφαίο αυτό δημιούργημά του και τους ανθρώπους του. Μάλιστα, η σφοδρή επέλαση της πανδημίας στη χώρα στάθηκε μια καλή αφορμή, προκειμένου να επικαιροποιήσει τις θέσεις και να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την επιβεβλημένη σήμερα αναγέννηση του ΕΣΥ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσφατη 46η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν αφιερωμένη στη δημόσια υγεία και στα αναγκαία μέτρα για την αναζωογόνηση του ΕΣΥ. Μια πράξη αφενός ουσιαστική, με τη δημοσιοποίηση ενός αναλυτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα του δημόσιου συστήματος υγείας, και αφετέρου συμβολική, ως ελάχιστη τιμή στους ήρωες των νοσοκομείων που δίνουν νυχθημερόν εδώ και πολλούς μήνες τη μάχη από την πρώτη γραμμή.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο του Δημήτρη Κουκλουμπέρη, πατηστε ΕΔΩ...

Εfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: