1.2.21

Ομογενείς και ΠΑΣΟΚοι «ψηφίζουν» Μητσοτάκη;...


Ή οι αριθμοί δεν βγαίνουν ή οι ψηφοφόροι είναι κοπάδι…

Γιώργος Καρελιάς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι-ή εμφανίζεται- πανίσχυρη. Για τρεις λόγους. Πρώτον, δεν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, η μια στις τόσες εμφάνιση Σαμαρά είναι άνευ σημασίας και όσα λέει είναι μάλλον άσφαιρα πυρά. Δεύτερον, διότι η αντιπολίτευση εμφανίζεται ανίσχυρη και δεν την απειλεί. 

Και, τρίτον, διότι η... συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης είναι μαζί της, κρύβει ή υποβαθμίζει όσα είναι σε βάρος της και μεγεθύνει ή και διαστρεβλώνει όσα αφορούν τους αντιπάλους της.

Όμως, παρά την πανταχόθεν προβαλλόμενη κυριαρχία της, η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται ότι διακατέχεται από άγχη και ανασφάλειες. Κάθε τρεις και λίγο επανέρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός το διαψεύδει. Όμως, κάποιοι δικοί του όχι μόνο το επαναφέρουν, αλλά φροντίζουν και να το διανθίζουν με στοιχεία που φανερώνουν ότι η συνέχεια μπορεί να μην είναι περίπατος. 

Για παράδειγμα, οι εκλογομάγειροι της ΝΔ διοχετεύουν σε φιλικές τους εφημερίδες σχέδια για την εγγραφή 800.000 ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προεξοφλώντας ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές κι έτσι θα πετύχει την αυτοδυναμία.

Τι δείχνει αυτός ο σχεδιασμός; Ότι στην κυβερνώσα ΝΔ δεν φτάνει το εντός Ελλάδος εκλογικό σώμα, μολονότι εμφανίζεται να κυριαρχεί σ’ αυτό. Χρειάζεται και τους ομογενείς και όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Προφανώς υποθέτουν ότι αυτό το εκλογικό σώμα είναι κοπάδι που θα το καθοδηγήσουν όπως και όπου θέλουν.

Όμως, δεν είναι μόνον οι ομογενείς που έχουν ήδη «ψηφίσει» ΝΔ στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Είναι και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής. To προεξοφλούν ήδη κάποιες δημοσκοπήσεις. Σε μια απ’ αυτές βρέθηκε ένα εντυπωσιακό στοιχείο: το 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. Πού είναι το περίεργο; Θα πείτε. Δεν είναι αυτό το περίεργο. 

Υπάρχει κάτι πιο μεγάλο. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγή που κρίνει θετικά τον Μητσοτάκη φτάνει το(κρατηθείτε…) 92%! Ποιοι δεξιοί και κουραφέξαλα; Οι ΠΑΣΟΚοι, οι άνθρωποι που έζησαν, μεγάλωσαν και γέρασαν(γιατί σχεδόν γέροι είναι οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ…) με το αντιδεξιό σύνδρομο και «ψηφίζουν» Δεξιά. Και όχι όποια κι όποια. Την μητσοτακική(της νέας εποχής) Δεξιά. Κάποιοι θα έλεγαν: «Σήκω Ανδρέα να τους δεις»…

Αν είναι έτσι, αν και οι εναπομείναντες (στο ΚΙΝΑΛ) ΠΑΣΟΚοι ορέγονται τον Κυριάκο, δεν απομένει παρά να βγάλουν αρχηγό τον Ανδρέα Λοβέρδο, για να τους οδηγήσει στη ΝΔ, ως «κεντρώα» συνιστώσα.

Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι; Μήπως όλα αυτά δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν την σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο μονομέτωπος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αγώνας , που η ίδια ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, δεν απέδωσε και τώρα προσπαθεί να ισορροπήσει στρεφόμενη, φυσιολογικά, εναντίον της ΝΔ; Μήπως όσοι σχεδιάζουν πρόωρες εκλογές ανησυχούν ότι, λόγω της απλής αναλογικής, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη η κυριαρχία της ΝΔ όσο την εμφανίζουν οι πάσης φύσεως αβανταδόροι της και θέλουν να εξουδετερώσουν προκαταβολικά κάθε άλλη αναζήτηση λύσης;

Οι σχεδιασμοί, λοιπόν, που κάνει η κυβερνητική ηγεσία, είτε με τις ψήφους των ομογενών είτε με την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του τρίτου σήμερα κόμματος, δείχνουν ότι δεν έχουν και τόση σιγουριά για τις εξελίξεις. Λογικό είναι. Διότι η σημερινή κυριαρχία τους, αν είναι έτσι όπως την εμφανίζουν, μπορεί να μην τους αρκεί στις επόμενες εκλογές, που θα έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Γι΄ αυτό και σχεδιάζουν πώς θα την ενισχύσουν.

Αλλά με τους σχεδιασμούς μπορεί να ισχύει αυτό που έχει πει ο Μέτερνιχ: «Ένα σχέδιο που καταστρώθηκε σε ήρεμη περίοδο θα αποτύχει αν οι συνθήκες αλλάξουν προς το χειρότερο»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: