1.2.21

Συνεχίζονται οι έρευνες...


...για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροσκάφους...

ΒΙΝΤΕΟ

Άκαρπες είναι -μέχρι στιγμής- οι έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού διθέσιου αεροσκάφους, που αγνοείται από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (31.01.2021) στην περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και Κοζάνη.

Το σκοτάδι και οι... δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ανατολικό Ζαγόρι, δεν επέτρεψαν την προσέγγιση ούτε του ελικοπτέρου. 

Το Super Puma το οποίο επρόκειτο να συνεχίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας τις έρευνες με θερμικές κάμερες και τη συνδρομή διασωστών της 301ης μοίρας έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του μονοκινητήριου ΤΒ20  επέστρεψε αργά το βράδυ στη βάση του στην Ελευσίνα.

Πριν σταματήσουν οι έρευνες, δυνάμεις της ΕΜΑΚ... χτένισαν ορισμένα εξαιρετικά δύσβατα σημεία, που σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν θεωρηθεί ως πιθανά για την πτώση του αεροσκάφους, ωστόσο δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα.

Με το πρώτο φως του ήλιου και έχοντας επανεκτιμήσει όλα τα δεδομένα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις έρευνες.

Ο αγνοούμενος και η ανακοίνωση της εταιρείας

Στο αεροσκάφος επέβαινε ένας εκπαιδευόμενος 32 ετών από το Ιράκ. Το αεροσκάφος ανήκει στη Σχολή Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Πιλότων «Egnatia Aviation».

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αργά χθες το απόγευμα ανέφερε: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το αεροσκάφος υπό νηολόγηση SXABP που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κοζάνης στις 11:20 τοπική ώρα, αγνοείται. Η διαδικασία έρευνας και διάσωσης έχει ενεργοποιηθεί».


Η κινητοποίηση που έγινε όταν χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε τοπικό επίπεδο.

Πού εστιάζονται οι έρευνες

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια χαράδρα μεταξύ των χωριών Μηλιωτάδες, Ανθρακίτης και Καβαλάρι, καθώς κάτοικοι και κυνηγοί αναφέρουν πως άκουσαν για τελευταία φορά την μηχανή από το μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Στους Μηλιωτάδες, όπου εντοπίζεται το τελευταίο στίγμα του, διανυκτέρευσαν 25 άτομα, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ.

Χάθηκε μεταξύ Κοζάνης και Ιωαννίνων

Το διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου DV-20 που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και το στίγμα του χάθηκε μεταξύ Κοζάνης και Ιωαννίνων. Σε αυτό επέβαινε μόνον ο χειριστής, που κατά πληροφορίες είναι αλλοδαπός.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κοζάνη, θα πετούσε πάνω από τα Ιωάννινα και θα επέστρεφε στην Κοζάνη χωρίς να έχει προγραμματισμένη προσγείωση στο τοπικό αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά την εξαφάνισή του, από το Άκτιο απογειώθηκε ελικόπτερο Agusta Bell και αεροσκάφος Canadair για τον εντοπισμό του αγνοούμενου. Στις 13.20 απογειώθηκε για συνδρομή στις έρευνες και ένα C-130, ενώ στην αεροπορία έχει κηρυχθεί κατάσταση ανάγκης.

Παράλληλα, στις έρευνες μετείχε ελικόπτερο ΑΒ 205 Puma καθώς και η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ).

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Epiruspost το τελευταίο στίγμα έχει καταγραφεί στις 12:28 πέντε ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων, που έχει υπολογιστεί στην ευρύτερη περιοχή των Μηλιωτάδων.

Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ραδιοερασιτέχνες, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, άλλες εθελοντικές ομάδες και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ώστε να παράσχουν κάθε βοήθεια ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία, που βρέθηκε επιτόπου με τέσσερα δικά της οχήματα και προσωπικό...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: