1.2.21

Εξαδάκτυλος: Εύκολη η μετατροπή του εμβολίου αν χρειαστεί...


Έντονος είναι ο προβληματισμός των τελευταίων ημερών με αφορμή την εμφάνιση των τριών μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του... Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο GRTimes, επισημαίνει ότι είμαστε ακόμη στο στάδιο των ανολοκλήρωτων ερευνών, οι οποίες έχουν αδυναμία στο να απαντήσουν πως θα συμπεριφερθούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί απέναντι στις νέες μεταλλάξεις.

 «Αυτό που παρατηρούμε μέχρι στιγμής, είναι ότι έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, το οποίο προηγουμένως είχε περάσει κορωνοϊό και τώρα είναι πρακτικά ασυμπτωματικός. Επίσης, αν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στο βρετανικό στέλεχος, περάσουν τον ιό σαν ένα απλό συνάχι, το πράγμα πάει σε τελείως άλλη βάση», τονίζει. 

 Ο κ. Εξαδάκτυλος, εκτιμά ότι από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εμβόλιο, τότε η διαδικασία τροποποίησής του σε περίπτωση που δεν μπορεί το ήδη υπάρχον να καλύψει κάποια μελλοντική μετάλλαξη, τότε θα είναι ιδιαίτερα εύκολη. «Είναι εύκολη η μετατροπή του εμβολίου αν χρειαστεί. 

Είναι όπως το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Ο ιός μεταλλάσσεται και το εμβόλιο αλλάζει κάθε χρόνο. Το αν χρειαστεί όμως, πρέπει να το τονίσουμε. Μπορεί να εμφανισθούν μεταλλάξεις, οι οποίες κάνουν πιο αδρανή τον ιό. Τότε δε θα υπάρχει λόγος.

 Πρέπει να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε μία μετάλλαξη για να καταλήξουμε πρώτον εάν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε αυτή και δεύτερον αν είναι αναγκαία η διαδικασία τροποποίησής του», αναφέρει, ενώ καταλήγει ότι η λογική λέει, ότι αν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, όταν μολυνθούν νοσούν πολύ ελαφρύτερα...

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: