19.2.21

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»...



«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» ψιθυριζόταν με νόημα, χρόνια τώρα, στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια όταν έπεφτε στο τραπέζι το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη. Μέχρι που πριν από δύο περίπου εβδομάδες οι ψίθυροι έγιναν δημόσιες κραυγές και οι φήμες έλαβαν τη μορφή σοκαριστικών καταγγελιών. Σε... αυτές τις γενναίες φωνές οφείλεται το γεγονός ότι οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, πιθανόν και μέσα στις επόμενες ώρες, ένα εξαιρετικά προβεβλημένο πρόσωπο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, σε ανατριχιαστικές υποθέσεις αποπλάνησης και σεξουαλικής κακοποίησης και ανηλίκων.

Το θάρρος και η αποφασιστικότητα του Νίκου Σ., του Βασίλη, του Δημήτρη Άνθη, του Γιώργου Πέρρου αλλά και όλων εκείνων που επέλεξαν να κάνουν τις καταγγελίες τους ιδιωτικά, ανάμεσά τους ο άνδρας που κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον του για βιασμό όταν ήταν ακόμη ανήλικος αλλά και μια γυναίκα από το στενό περιβάλλον του που κατέθεσε επίσης σήμερα στον εισαγγελέα, κατάφεραν να διαλύσουν, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ένα ισχυρό κατεστημένο. Αποποκαθήλωσαν έναν ευρείας αποδοχής, μέχρι προσφάτως, ηθοποιό – σκηνοθέτη και θεατρικό δάσκαλο, από τον οποίον όλοι πλέον, ορισμένοι με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια, επιλέγουν να πάρουν αποστάσεις.

Πριν λίγες ώρες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παραδέχτηκε δημόσια , εμμέσως πλην σαφώς, πως ο Δημήτρης Λιγνάδης αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου την οποία η ίδια απέδωσε στην πλήρη άγνοια των σκοτεινών πτυχών της προσωπικής του ζωής, στην καθυστερημένη ενημέρωση σχετικά με τις μηνύσεις και τις καταγελλίες που έχουν γίνει εναντίον του αλλά στην «μεγάλη υποκριτική δεινότητα» του ίδιου που «την εξαπάτησε», όπως χαρακηριστικά δήλωσε, διαβεβαιώνοντάς την πως δεν έχει καμία σχέση με όσα του προσάπτουν. Ανάλογη άγνοια, ωστόσο, επικαλούνται πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ακόμη και προβεβλημένα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνεργάζονταν μαζί του, εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, αποδεινύοντας επί της ουσίας πως δεν υπήρχε επαρκές και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου, εντοπισμού και άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων νοσηρών φαινομένων.

Στον χαρακτηρισμό του από την υπουργό Πολιτισμού ως ενός «επικίνδυνου ανθρώπου» ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντά σήμερα πως «αυτό θα κριθεί από τα ανάλογα θεσμικά όργανα
» δηλώνοντας μάλιστα πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον «δεν έχει στα χέρια του καμία επίσημη κατηγορία», ότι «βρίσκεται στη δίνη ενός λαικού δικαστηρίου» και πως «θα προσπαθήσει να κινηθεί μέσα στα θεσμικά πλαίσια με όση ψυχραιμία διαθέτει» ενώ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως πως είναι πλέον εντελώς μόνος απέναντι σε όλο αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Οι σημερινές του δηλώσεις βέβαια απέχουν παρασάγγας από τις δημόσιες απειλές που εξαπέλυε, μόλις πριν λίγες ημέρες, πως θα προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό ακόμη και χρηστών των social media που τον κατονομάζουν ως εμπλεκόμενο σε πράξεις βίας αλλά και την πεισματική, αλαζονική επιλογή του να να αποδίδει τις κατηγορίες εναντίον σε «ασαφείς σκοπιμότητες».

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την ιστορική για τον χώρο του πολιτισμού σημερινή μέρα, πέρα από τις πολιτικές αντεγκλήσεις που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο συλλογικό καλό, είναι πως η δύναμη της αλήθειας βρίσκει, έστω και με καθυστέρηση, χαραμάδες να βγαίνει στο φως και πως η δύναμη και η επιρροή μπορούν να μετατραπούν, μέσα σε λίγες μόλις ώρες, σε συλλογική κατακραυγή και απόλυτη απαξίωση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: