12.1.21

Κυβέρνηση VS λοιμωξιολόγων...



Έρχεται η πρώτη μεγάλη δημόσια σύγκρουση;...
Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε στις 2 Ιανουαρίου με την αιφνιδιαστική άρση της χαλάρωσης του lockdown που ίσχυε κατά την εορταστική περίοδο. Μετά ήταν το άνοιγμα των σχολείων. Θα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων -που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση χωρίς την ανάλογη εισήγηση των ειδικών- η τρίτη και φαρμακερή διχόνοια;

Σύμφωνα με... τις επίσημες ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, κάθε Παρασκευή η αρμόδια Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάζει, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown και θα ανακοινώνονται το απόγευμα της ίδιας μέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Αυτά ανακοινώθηκαν μόλις χθες Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης άρχισαν οι εξαγγελίες για σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα με click away αλλά και click in shop, δηλαδή με ραντεβού, παρά τις φωνές των λοιμωξιολόγων που υπογραμμίζουν ότι «το τρένο έρχεται καταπάνω μας» και προειδοποιούν για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις ήταν εκείνες του μέλους της επιτροπής των ειδικών και προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πριν από μερικές μέρες, ο οποίος είχε προβλέψει πως θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα: «Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας» έλεγε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, σήμερα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερου lockdown τύπου Μαρτίου, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν γίνει γνωστά για άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Ιανουαρίου.

Για τον ίδιο, μάλιστα, προτεραιότητα έχει η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία. Σε ό,τι αφορά δε στο λιανεμπόριο, το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση το click in shop, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα δεν λειτουργεί ούτε το click away».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα» τόνισε ο κ. Γώγος.

Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά την πορεία του lockdown και των μέτρων.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: