18.1.21

Σύγκρουση για το Μακεδονία TV...


Φωτιά στο τηλεοπτικό σκηνικό! Η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της στήλης για την προσφυγή τριών τηλεοπτικών σταθμών (Mega, ΣΚΑΪ και Open) στο ΕΣΡ κατά του... Μακεδονία TV αλλάζει τα δεδομένα και έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι σταθμοί που προσέφυγαν δηλώνουν πως η προσθήκη της εκπομπής της δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ Χριστίνας Λαμπίρη στο πρόγραμμα του Μακεδονία TV από τις 25 Ιανουαρίου παραβιάζει τη νομοθεσία, καθώς ο σταθμός εκπέμπει ως μη ενημερωτικός. 

Επιπλέον επισημαίνουν πως η πράξη αυτή συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού το συγκεκριμένο κανάλι δεν πληρώνει τέλη υπέρ του Δημοσίου και δεν έχει συγκεκριμένη υποχρέωση όσον αφορά τους εργαζομένους. 

Αντιθέτως, οι σταθμοί που σήμερα είναι αδειοδοτημένοι ως γενικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου πληρώνουν 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις άδειές τους και απασχολούν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, 400 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι.

Το επίμαχο σημείο είναι το περίφημο «νομοσχέδιο Πέτσα», το οποίο προέβλεπε πως θεματικοί σταθμοί μπορεί να ορίζονται και όσοι έχουν γενικό πρόγραμμα. Η διάταξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΚΑΪ στη διαβούλευση του νομοσχέδιου και του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω του In.gr. Στην κυβέρνηση έχουν καταγραφεί οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων και τώρα η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια του νέου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, που έχει την αρμοδιότητα των ΜΜΕ.

Το Μακεδονία TV εξαιρέθηκε από την πρώτη αδειοδότηση με δική του επιλογή, ύστερα από αίτηση στο ΕΣΡ. Με την υπ’ αριθμ. 11/2018 απόφαση του ΕΣΡ ορίστηκε πως από τις 30/6/2016 «θα μετέβαλε τον χαρακτήρα του προγράμματός του από ενημερωτικό σε εθνικής εμβέλειας, μη ενημερωτικό γενικής στόχευσης». 

Με τον τρόπο αυτό συνέχισε να εκπέμπει πρόγραμμα ως μη ενημερωτικός, εξαιρούμενος των διατάξεων του άρθρου 14Α του ν. 4339/2015 και του άρθρου 28 παρ. 10 του ν. 4496/2017, που προέβλεπαν τρίμηνη εκπομπή και μετά διακοπή μετάδοσης σήματος για όσους σταθμούς δεν έλαβαν μέρος στην αδειοδότηση...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: