2.1.21

To λάθος...



Aποκαλύπτονται -- σιγά σιγά -- οι αστοχίες αλλά και η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κάθε μιας χώρας-μέλους ξεχωριστά να χειρισθούν με αποτελεσματικότητα το θέμα των εμβολίων κατά του Covid.
Δυο... -- κυρίως  -- χώρες στο δυτικό ημισφαίριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, κάνουν μαζικούς εμβολιασμόυς και προχωρούν σχετικά γρήγορα στην κάλυψη των πληθυσμών τους. Γιατί: Γιατί επικεντρώθηκαν κι εξασφάλισαν εγκαίρως μεγάλες ποσότητες του μοναδικού εμβολίου που είχε προχωρήσειο γρήγορα: Αυτού που επεξεργάσθηκε η γερμανική Biontech και παρασκευάζει και διανέμει μαζί με την Pfizer.
Οι ΗΠΑ παράγγειλαν αμέσως 600 ερκατομ. δόσεις, ενώ η ΕΕ ( με μεγαλύτερο πληθυσμό) παρήγγειλε μόνο 200 εκατομ. και 100 εκατ. με συμπληρωματικό συμβόλαιο.
Οι Εΰρωάίοι έκαναν το λάθος να ποντάρουν σε εμβόλια πέντε η έξη εταιριών -- από τις οποίες οι περισσότερες δεν έχουν καν κάνει ακόμη αιτηση για αδειοδότηση. "Αυτό ήταν λάθος υπολογισμού τη στιγμή μάλιστα που οι δυνατότητες παρασκευής των εμβολίων παγκοσμίως είναι εξαιρετικά περιορισμένες", δήλωσε χθες ο Ουγούρ Σαχίν, πρόεδρος της γερμανικής  Biontech. Και πρόσθεσε: "Μου προκάλεσε εντύπωση η εσφαλμένη εντύπωση που είχαν οι Ευρωπαίοι ότι θα προκύψουν εγκαίρως κι άλλα εμβόλια." Με δυο λόγια: Ενημέρωση και προγραμματισμός στα τάρταρα.
Τώρα πολλές χώρες -- με γερά ταμεία -- σπεύδουν να κάνουν συμπληρωματικές παραγγελίες για να κερδίσουν το χαμένο έδαδφος. Αλλά: "Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Γιατί όλες οι ποσότητες παραγωγής είναι στην ουσία δεσμευμένες", λέει ο Σαχίν. Και οι παραγωγικές μονάδες ενός σύνθετου προϊόντος δεδομένες. Ήδη η εταιρία του προσπαθεί να καστασκευάσει εκτάκτως στην Ευρώπη δυο μονάδες παραγωγής εμβολίου. Αλλά βεβαια αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι απέδειξαν: Ο συντονισμός τους είναι κακός. Η πληροφόρηση τους ακόμη χειρότερη.
Αυτό τι σημαίνει  για τα καθ' ημας: Απλά πράγματα. Όταν ακόμη και στην καλά οργανωμένη Γερμάνια οι εμβολιασμοί προχωρούν με βήμα σημειωτόν, σε μικρότερες χώρες που δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  (όπως και η δικιά μας μην και υπερχρεωθεί!) τα πράγματα γίνονται ακομη πιο δύσκολα. Τα δύο εκατομμύρια εμβόλια το μήνα -- που μας έλεγε όχι ιδιαίτερα πειστικά είναι αλήθεια ο δύσμοιρος κυβερνητικός εκπρόσωπος -- ειναι και θα μεινουν έπεα πτερόεντα. 
Ζητημα είναι αν μέχρι το τέλος της άνοιξης, εκεί κατά τον Μάιο δηλαδή, έχουν διατεθεί συνολικά δύο εκατομμύρια δόσεις, έχουν εμβολιασθεί δηλαδή ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Συμπέρασμα: Η υπεραισιοδοξία που προσπαθεί να διασπείρει ο ανέμελος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκξης ούτε βάση έχει ούτε πείθει κανέναν από όσους ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει. Σε λίγο θα το διαπιστώσει -- δυστυχώς -- κι ο μέσος Έλληνας. Όσο σανό κι αν προσπαθούν οι αδέξιοι και αναξιόπιστοι τώρα πια κρατικοί πρτοπαγανδιστές να του σερβίρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: