3.1.21

Σε lockdown και περιορισμούς επιστρέφουν όλο και περισσότερες χώρες...



Χωρίς τέλος η απόγνωση στην Ευρώπη λόγω της απώλειας ελέγχου της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, την ώρα που στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ξανά νέο ρεκόρ κρουσμάτων και σε όλο τον κόσμο ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.827.565 ανθρώπους κι έχει μολύνει 84 εκατομμύρια.

Παρά το... γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών παγκοσμίως σέβονται τις οδηγίες, η νέα χρονιά ξεκινά με την συνακόλουθη επιβολή νέων περιορισμών από την Ιταλία ως τη Ζιμπάμπουε και την Ταϊλάνδη. Πολλές χώρες αυστηροποίησαν τα ισχύοντα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου.

Έπειτα από μια μικρή χαλάρωση λόγων των εορτασμών για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, η Γαλλία αυστηροποίησε τα περιοριστικά μέτρα. Στα ανατολικά της χώρας τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έναντι 20:00 που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Το μέτρο αφορά έξι εκατομμύρια ανθρώπους.


Στην Καταλονία της Ισπανίας, όπως και στη Γαλλία, η αστυνομία έβαλε τέλος σε ένα άλλο παράνομο ρέιβ πάρτι στο οποίο συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι για τουλάχιστον 40 ώρες κοντά στη Βαρκελόνη.

Η Ιταλία από την πλευρά της ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των χιονοδρομικών της κέντρων, έπειτα από αίτημα των περιφερειακών αρχών οι οποίες εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρκετά.

Στο Γιβραλτάρ επιβλήθηκε από χθες και για δύο εβδομάδες νέο γενικό lockdown εξαιτίας του διπλασιασμού των κρουσμάτων της covid-19 μέσα σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι για την εξέλιξη ευθύνεται το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής Ζιμπάμπουε επίσης ανακοίνωσε χθες βράδυ την επιβολή νέου εθνικού lockdown με άμεση ισχύ.

Στον Λίβανο οι γιορτές για το τέλος του έτους προκάλεσαν μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων φέροντας τα νοσοκομεία στα όριά τους. «Οι ασθενείς κάνουν ουρά στα επείγοντα περιστατικά αναμένοντας ένα κρεββάτι», κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου ιδιωτικών νοσοκομείων Σλέιμαν Χαρούν.

Μπροστά σε αυτή την «καταστροφική» κατάσταση, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της covid-19 συνέστησε την επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων.

Και στην Ασία η επιδημία προκαλεί ανησυχία: η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε ζήτησε χθες από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πρωτεύουσα έσπασε αυτή την εβδομάδα το ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η Κόικε ζητεί τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μπαρ καραόκε να κλείνουν στις 20:00 και να μην σερβίρεται αλκοόλ μετά τις 19:00.

Μέτρα ελήφθησαν και στη Μπανγκόκ, όπου από χθες έκλεισαν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, κέντρα αισθητικής και μασάζ και πολλοί δημόσιοι χώροι προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας, μετά την εμφάνιση σε ψαραγορά μιας εστίας η οποία μεταδίδεται γοργά.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο, με 277.346 νέες μολύνσεις, σε σύνολο 10 εκατ. κρουσμάτων, με το σύνολο των νεκρών να πλησιάζει τους 350.000.

Οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν στη χώρα από την έγκριση εμβολίου κατά της covid-19 πάγωσαν λόγω του αργού ρυθμού της εκστρατείας εμβολιασμού. Μόνο 4,2 Αμερικάνοι είχαν εμβολιαστεί μέχρι χθεςτο Σάββατο, πολύ λιγότεροι από τον δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης του απερχόμενου Τραμπ που είχε υποσχεθεί ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ως το τέλος του 2020.

Πολλές είναι οι επικρίσεις και στην Ευρώπη για τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Γερμανοί γιατροί κατήγγειλαν ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Στη Γαλλία ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εκστρατεία.

Οι Βρυξέλλες παραδέχτηκαν χθες ότι υπάρχει «παγκόσμια έλλειψη» ικανότητας παραγωγής εμβολίων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, αλλά υποστήριξε πως η Ένωση «είναι έτοιμη» να την αυξήσει.

Από την πλευρά της η Ινδία πραγματοποίησε χθες άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμών εν αναμονή της έναρξης της εκστρατείας. Οι ινδικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι στόχος τους είναι να εμβολιάσουν ως 300 εκατομμύρια ανθρώπους – από το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της χώρας-- τους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του 2021. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: