11.1.21

Lockdown: Μεγάλο χτύπημα στο λιανεμπόριο...


Οι εκπρόσωποι των εμπόρων θεωρούν ότι η λογική τού "άνοιξε - κλείσε" οδηγεί σε ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν προμηθευτεί εμπόρευμα, για το οποίο κατέβαλαν αντίτιμο, και τώρα δεν θα μπορέσουν να το... διαθέσουν, άμεσα τουλάχιστον. Ακόμη μεγαλύτερη ζημιά θα έχουν μαγαζιά τα οποία εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες στο λιανεμπόριο μετά τη νέα παράταση στην έναρξη της λειτουργίας του click away, η οποία έχει ήδη παραπεμφθεί για τις 18 Ιανουαρίου 2021 και εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και αυτό διότι υπάρχουν κάποιοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι ανησυχούν ιδιαιτέρως για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, κανονικά, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινούσε η περίοδος των εκπτώσεων.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός θα πλήξει έτι περαιτέρω τον κλάδο, εκτιμώντας ότι αυτή η λογική τού "άνοιξε - κλείσε" οδηγεί σε ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Και αυτό διότι πολλές επιχειρήσεις είχαν προμηθευτεί εμπόρευμα, για το οποίο κατέβαλαν αντίτιμο, και τώρα δεν θα μπορέσουν να το διαθέσουν, άμεσα τουλάχιστον. Ακόμη μεγαλύτερη ζημιά θα έχουν μαγαζιά τα οποία εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, τα ανθοπωλεία.

Ευθύνες

Οι ευθύνες του κυβερνητικού επιτελείου είναι βαρύτατες, διότι, πέραν όλων των άλλων, υπήρξε ένα απίστευτο αλαλούμ κατά τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ερχόταν να διαψεύσει τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, δηλώνοντας ως βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο, μέσω του click away. Μάλιστα, υπήρξαν και διαρροές ότι θα ανοίξουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, επιχειρήσεις μανικιούρ - πεντικιούρ, καταστήματα που λειτουργούν με click away. Ουσιαστικά, ότι επρόκειτο να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές μέχρι και το περασμένο Σάββατο.

Πτώση τζίρου

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και ολοένα και επεκτείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φετινός τζίρος των γιορτών άφησε πίσω του μια τρύπα τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φέτος μετά βίας έφτασε τα 1,3 δισ., όταν την εορταστική περίοδο 2019 - 2020 είχε αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τα καταστήματα εστίασης, τα οποία προφανώς παραμένουν κλειστά.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και ο τζίρος που έγινε εκτιμάται πως σε ποσοστό περίπου 80% αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες μπορούσαν να υποστηρίξουν πλήρως τις διαδικτυακές αγορές, καθώς μόνο 15.000 επιχειρήσεις σε σύνολο περίπου 800.000 ανά την επικράτεια διαθέτουν πλήρως οργανωμένα και λειτουργικά e-shops. Γι’ αυτό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατέθεσε το αίτημα να μειωθεί κατά 50% το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές και κατά 70% στις επιστρεπτέες 5 και 6.

Αργεί η παράδοση εντός

Εφόσον έχουν εξελιχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην παράδοση εντός ή αλλιώς click in shop. Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Επίσης υποχρεωτική θα είναι η αποστολή sms στο 13033 με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές. Βάσει των ισχυόντων μέτρων για την τήρηση αποστάσεων, σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως τέσσερις πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα, φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως και οπουδήποτε αλλού. Ίσως τελικά αυτή η εφαρμογή να μη λειτουργήσει πριν την ερχόμενη άνοιξη, όταν, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση διέρρεε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου...

Γιάννης Αγουρίδης

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: