19.1.21

«Οι συναυλίες δεν ευθύνονται για την μετάδοση του covid-19»...



Τι διαπιστώθηκε σε πειραματικό live event που διοργάνωσε το Primavera Festival...
Καλά νέα για το ζήτημα της μετάδοσης του κορωνοϊού σε συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έρχονται από μια κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε το διάσημο φεστιβάλ της Βαρκελώνης Primavera, σε συνεργασία με το... πανεπιστημιακό νοσοκομείο Germans Trias i Pujol στη Μπαδαλόνα.

Από την κλινική δοκιμή αποδείχθηκε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στο event δεν κόλλησε κορωνοϊό μέσα στο διάστημα των επόμενων οκτώ ημερών.

Το πείραμα του Primavera Sound Festival

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου του 2020, 1.047 άτομα προσκλήθηκαν στη Sala Apolo για μία συναυλία που θα περιελάμβανε δύο dj set και δύο συγκροτήματα που θα έπαιζαν live.

Το ακροατήριο ήταν ηλικίας από 18 έως 59 ετών και κανένας τους δεν είχε βγει θετικός σε κορωνοϊό τις προηγούμενες 14 ημέρες. Την ημέρα της εκδήλωσης, σε κάθε άτομο έγινε από ένα rapid test.

Τελικά 463 άτομα μπήκαν στο χώρο, ενώ μια ομάδα αναφοράς 496 ατόμων έμεινε εκτός. Όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία φορούσαν μάσκα τύπου N95.

Τα ποτά σερβίρονταν σε ένα σημείο όπου χωρούσαν 1.600 άτομα το οποίο χωριζόταν από τον συναυλιακό χώρο των 900 ατόμων και κάθε κομμάτι αεριζόταν πολύ προσεκτικά.

Οι θεατές μπορούσαν να βγάλουν τη μάσκα μόνο για να πιουν, ενώ οι εξωτερικοί χώροι για κάπνισμα είχαν περιορισμένη χωρητικότητα. Ακόμα και οι τουαλέτες ελέγχονταν για να αποφευχθούν οι ουρές.

Σημειώνεται ότι μόλις το κοινό έμπαινε στο χώρο της συναυλίας, δεν υπήρχαν περιορισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης και επιτρεπόταν ο χορός και το τραγούδι.

Η συναυλία διήρκησε πέντε ώρες και οκτώ μέρες μετά και τα 959 άτομα που συμμετείχαν επέστρεψαν για να κάνουν test PCR και αντιγόνων.

Κανένα από τα μέλη του ακροατηρίου που παρακολούθησε τη συναυλία δεν βγήκε θετικό παρά μόνο δύο άτομα από την ομάδα ελέγχου.

Οι συναυλίες δεν ευθύνονται για τη μετάδοση του κορωνοϊού
Το συμπέρασμα που έβγαλαν οι ερευνητές είναι ότι η παρακολούθηση μιας συναυλίας η οποία διοργανώνεται με μία σειρά μέτρων ασφαλείας δεν σχετίζεται με αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό.

Και ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης: να αξιολογηθούν τα τεστ σαν ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε αντίστοιχη εκδήλωση είτε μουσικής είτε όχι χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση.

Όπως διαβάσατε και στο loaded.gr αντίστοιχες μελέτες έδειξαν ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με αυστηρά μέτρα προστασίας, μπορούν να πραγματοποιηθούν μεγάλα μουσικά event χωρίς τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Photo: PrimaveraSound.com

loaded.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: