11.1.21

Από το City του Λονδίνου στο City of Athens (ξυπνάτε χωρικοί)...



O τίτλος που βλέπετε προέρχεται από το Protagon.gr και δεν μπορούσα να αποφύγω τον πειρασμό να μην αναδημοσιεύσω απόσπασμα από το άρθρο.
Πώς θα μπορούσα να κλείσω τα μάτια άλλωστε μπροστά σε... έναν ρομαντικό πρόλογο, τύπου Αρλεκιν: «Πόσο σημαντικό θα ήταν κάποια “μεγάλα σπίτια” του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντί για το μουντό και υγρό Λονδίνο να αποκτήσουν στέγη κάτω από τον φωτεινό Αττικό ουρανό, με τα στελέχη τους να ζουν μονίμως εδώ και να απολαμβάνουν μαγικά weekends στα ελληνικά islands;».
Δεν είναι αριστούργημα; Τα ελληνικά islands; 

Και συνεχίζει για να μαθαίνουμε κι εμείς οι αθώοι χωριάτες: «Εάν μιλά κανείς για τις αγορές χρήματος όλοι ξέρουν ονόματα όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, HSBC. Ο κατάλογος βαρύς κι άλλο τόσο τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται. Eνα κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι ότι όταν τις σκέφτεται κάποιος εύκολα το μυαλό του πάει Λονδίνο και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου, τη μικρή “πόλη” του ενός τετραγωνικού μιλίου μέσα στη βρετανική πρωτεύουσα. Aντε να σκεφτεί κανείς και το Canary Wharf που τα τελευταία χρόνια “ανταγωνίζεται” το παλιό, καλό City στη “φιλοξενία” μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών».

Γιατί λοιπόν αυτά τα «μεγάλα σπίτια» να μην έρθουν στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Καλά τα λέει το αγαπημένο Protagon: «Εντονες είναι οι φήμες στην αγορά πως δυο μεγάλες ξένες, επενδυτικές, τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγουν γραφεία στην Αθήνα» γράφει. Και σημειώνει πως για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Εμ...

Και καταλήγει το Protagon, σε άψογο στιλ «Μένουμε Ευρώπη»: «Ειδικά εάν μιλούμε για μια χώρα όπως η Ελλάδα που μόλις πριν λίγα χρόνια μετρούσε αγανακτισμένους στις Πλατείες και capital controls… ».

Εννοείται πως δεν περιμέναμε την τελευταία φράση για να καταλάβουμε πού το πάει...

Aπό τον Δημήτρη Κανελλόπουλο («Εφημερίδα των Συντακτών»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: