24.1.21

Τα πλαστά επιχειρήματα της Σοφίας Νικολάου...


Άντα Ψαρρά 

 Αποδεικνύει είτε πλήρη άγνοια είτε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας ως προς τις διατάξεις του σωφρονιστικού και του Ποινικού Κώδικα. Μπορεί ανέξοδα ο Μ. Χρυσοχοΐδης να μη διάβασε τα... μνημόνια, αλλά δεν μπορεί η διορισμένη επικεφαλής τού Σωφρονιστικού να μη γνωρίζει τους νόμους που αφορούν ακριβώς την αρμοδιότητά της.

 Αν αντιπαρέλθει κανείς τη συνηθισμένη επαίσχυντη προπαγάνδα της δεξιάς να συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις πράξεις και τις ενέργειες ένοπλων ομάδων βίας, με το άρθρο της στο φιλόξενο «Πρώτο Θέμα» αποδεικνύει είτε πλήρη άγνοια είτε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας ως προς τις διατάξεις του σωφρονιστικού και του Ποινικού Κώδικα. 

Η ίδια στο άρθρο της αποδομεί τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πείσει ότι η φωτογραφική διάταξη για την επαναμεταγωγή του Κουφοντίνα αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Η Σοφία Νικολάου προσπαθώντας να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που υπέβαλλε ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και στη αδιανόητη πράξη εκδίκησης που επιχειρεί σήμερα το υπουργείο, αναμασά τον αγοραίο κατασκευασμένο μύθο γύρω από το Νόμο Παρασκευόπουλου «που άφηνε τους βαρυποινίτες να αλωνίζουν ελεύθεροι». 

Προφανώς δεν έχει ή ίδια αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον τιμωρητικά συστήματα σε διάρκεια ποινών, το οποίο σε κάποιο βαθμό θεραπεύει όχι μόνο την αναγκαία αποσυμφόρηση που προέβλεπε ο προσωρινός Νόμος Παρασκευόπουλου, αλλά ο νέος Ποινικός Κώδικας που ισχύει για όλους. Ψευδώς ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «έστρωσε το νομοθετικό χαλί για να μπορεί ο πολυδολοφόνος της 17Ν να μεταχθεί στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών, αλλά και να ελπίζει σε πρόωρη αποφυλάκιση». Στις αγροτικές φυλακές όμως μετάγονταν από την αρχή της ίδρυσής τους βαρυποινίτες έπειτα από πολύ λιγότερα χρόνια από εκείνα που ήδη είχε εκτίσει ο Κουφοντίνας. 

 Η ελπίδα για αποφυλάκιση προέρχεται από νόμο του κράτους που προβλέπει το πότε αποκτούν δικαίωμα αποφυλάκισης οι καταδικασμένοι. Το ότι δεν έχει διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα ο Κουφοντίνας τα λένε τα σκεπτικά των Δικαστικών Συμβουλίων που απέρριψαν τις άδειες του. 

 Η Σοφία Νικολάου αντιπαρέρχεται τη σαφήνεια ακόμα και του «ειδικού» νόμου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε και προβλέποντας την επαναμεταγωγή των κρατουμένων στις φυλακές από τις οποίες είχαν μεταχθεί στις αγροτικές. «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!» τονίζει εμφατικά η Σοφία Νικολάου γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ειδικά όταν ο κρατούμενος πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο ενώ τα τεστ που διεξάγονται όπως και οι καραντίνες αφορούν όλες τις φυλακές. 

Το επιχείρημα αυτό είναι σαφέστατα προσχηματικό όπως η ίδια αποδεικνύει λίγο παρακάτω. Στη συνεχεία όμως το άρθρο φλερτάρει πλέον και με το παράλογο. «Όπως, επίσης, δεν θα μπορούσε να επιθυμεί την αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό: εάν, δηλαδή, η φυλακή από την οποία "προέρχεται" ο κρατούμενος ήταν και πάλι αγροτική, τότε, τι θα κάναμε; Θα τον πηγαίναμε από το ένα αγροτικό κατάστημα στο άλλο στο διηνεκές; ». 

Μα ο φωτογραφικός νόμος κατασκευάστηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο κρατούμενο και εφόσον οι νόμοι δεν μπορούν να έχουν (προς το παρόν) ονοματεπώνυμο χρησιμοποιήθηκε πληθυντικός «ευγενείας».

 Και συνεχίζει η Σοφία Νικολάου: «Προφανώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως κατάδικος δεν μπορεί να μεταχθεί σε φυλακή υποδίκων. Αυτό είναι ξεκάθαρο»! Τότε πώς εξηγεί όμως η ίδια ότι όλα τα μέλη της 17 Νοέμβρη κρατήθηκαν και κρατούνται (όσοι εξακολουθούν να εκτίουν ποινή) επί 18 χρόνια και φυσικά μετά την τελεσίδικη καταδίκη στα ειδικά υπόγεια κελιά του Κορυδαλλού που κατασκεύασε ακριβώς γι' αυτούς ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης; Η Σοφία Νικολάου προδικάζει την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας που όμως η δική της κυβέρνηση δεν περιέλαβε στον πρόσφατο Νόμο. 

Προκρίνει δε μόνη της την πρόθεση να γίνουν αυτές στον Δομοκό. Αν το όραμά της είναι αυτό τότε το επιχείρημα για τον κορονοιό μάλλον πάει περίπατο. «Και τρίτον, είναι γνωστό το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες φυλακές υποδίκων στον Ασπρόπυργο (έργο που προχωρά με γοργούς ρυθμούς), φυλακές με αυξημένο επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι ο Δομοκός, αλλά και φυλακές για οικονομικά αδικήματα και ελαφρύτερες ποινές, προκειμένου να διορθώσουμε άλλο ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών φυλακών, όπου δεν υφίσταται διαχωρισμός των κρατουμένων, παρά τη ρητή επιταγή του σωφρονιστικού κώδικα». 

 Τα φτωχά επιχειρήματα και τα ερωτήματα του τύπου «Μήπως, τελικά, όσοι μιλούν για "κράτος δικαίου α λα καρτ" είναι εκείνοι που επιθυμούν ένα "κράτος αδίκου";» της Σοφίας Νικολάου δεν απαντούν στο ένα και βασικό θέμα: Είναι στόχος της κυβέρνησης η επαναφορά της θανατικής ποινής για τον Δημήτρη Κουφοντίνα με τη μέθοδο της καταπάτησης των ισχνών δικαιωμάτων και των νόμων; Θα αφήσουν να πεθάνει στην Ελλάδα ένας απεργός πείνας το 2021;... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: