12.1.21

Ξεκίνησε ξανά η «μάχη των τάσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ...



Πώς διαμορφώνεται η ανθρωπογεωγραφία...
Η εσωκομματική ηρεμία που φάνηκε να επικρατεί για κάποιο χρονικό διάστημα ενδέχεται να ήταν η …γαλήνη πριν την τρικυμία!

Η συγκρότηση της «Ομπρέλας» από παραδοσιακά και κορυφαία στελέχη του κόμματος (όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης , Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας..., Έφη Καλαμαρά  και  Δημήτρης Παπαδημούλης) και από τους «53+» και το κείμενο που δημοσιοποίησαν, αποτέλεσε το πρώτο βήμα μιας νέας κινητικότητας στην Κουμουνδούρου.

Το βράδυ της Κυριακής, όπως γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ευφορίας σύσκεψη 150 περίπου στελεχών της «Ομπρέλας» από όλη τη χώρα, με συμμετοχή όλων των …πρωτοκλασάτων, όπου συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «53+» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πέτρος Λάμπρου κα) διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ μαζί τους συμπλέει το «Αριστερό Δίκτυο» που είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ως Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει πλέον στα εσωκομματικά)και που συνεχίζει τη δράση του, καθώς συντονιστής παραμένει ο Γιάννης Μπασκόζος. Στο Αριστερό Δίκτυο ανήκουν οι Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Πέτυ Πέρκα, Έφη Καλαμαρά και άλλοι. Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, αποτελούν ιστορικά στελέχη του χώρου, που εσωκομματικά τους αποκαλούν «Γερουσία», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από μια μακρά πορεία στους «προεδρικούς», συμπορεύεται πλέον με τους έως τώρα εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Για την ερχόμενη Κυριακή, πάντως, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των «προεδρικών», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και περί τους σαράντα βουλευτές του κόμματος. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση κειμένου που θα δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα. Η «Κίνηση Μελών» (Νίκος Παπάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας, Τρύφων Αλεξιάδης και άλλοι) αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ισχυρή τάση του κόμματος. Μαζί της συνεργάζονται και το μεγαλύτερο μέρος των «πασοκογενών» και της ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), αν και η «Γέφυρα» στα εθνικά θέματα βρίσκεται πιο κοντά στην «Ομπρέλα». Αξίζει να σημειωθεί πως η «Ομπρέλα» δεν διαθέτει κανένα στέλεχος προερχόμενο από τη διεύρυνση.


Από τους «προεδρικούς» αποσπάσθηκε η ομάδα Αντώνη Κοτσακά, Πάνου Ρήγα και Νίκου Σκορίνη, που συγκρότησε πρόσφατα την Κίνηση ΡΕΝΕ( Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα). Με τη ΡΕΝΕ συμπορεύονται από τέσσερις έως δέκα βουλευτές-αναφέρονται τα ονόματα των Σωκράτη Φάμελλου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Νατάσας Γκαρά, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, αλλά και του πρώην υφυπουργού Σταύρου Αραχωβίτη. Η ΡΕΝΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχουν και δέκα τουλάχιστον πρώην βουλευτές του κόμματος.

Ανένταχτοι παραμένουν κορυφαία στελέχη, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ιστορικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς, που θεωρείται πάντως ότι κλείνουν το μάτι περισσότερο προς την «Ομπρέλα» και τους «53+».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιδιώκει να ενσωματώσει τις τάσεις στην πορεία προς την εξουσία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην μη επικράτηση μιας νέας εσωστρέφειας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: