22.1.21

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών...Οι φαρμακευτικές εταιρίες φρόντισαν να εξασφαλίσουν παχυλά συμβόλαια  (και γενναιόδωρες επιδοτήσεις) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα εμβόλια τους κατά του covid. Και τώρα γίνεται... αυτό που πολλοί υποπτεύονταν: Αδυνατούν να oλοκληρώσουν έγκαιρα και μέσα στις ημερομηνίες που είχαν προσυμφωνηθεί την παραγωγή και σύνεπώς τις παραδόσεις των ποσοτήτων που χρειάzονται οι χώρες.
Πρώτη η Pfizer/Biontech ειδοποίησε τις χώρες ότι γισ το επόμενο διάστημα μειώνει κατά 50% περίπου την παραδοση των δόσεων που προβλέπονταμ αρχικά. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω απο αυτη την καθυστέρηση, ποιες διαπιστώσεις έκανε ο ΕΜΑ, ποια προβλήματα προέκυψαν σε μεγάλες παρτιδες εμβολίων κλπ. θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα και αφου διασταυρωθούν όλες οι πληροφορίες.

Σήμερα ακολούθησε η Astra Zeneca  ( της οποίας το εμβόλιο θα προεγκριθεί στην καλύτερη ερίπτωση σε δυο εβδομάδες) που ενημερωσε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των 27 χωρών -- σύμφωνα με αυστριακες και γερμανικές πηγές -- ότι οι προβλεπόμενες δόσεις θα  είναι"σαφώς μειωμένες". Και μάλιστα για δυο λόγους: 1. Γιατί ποσοτητες που έχουν ηδη παραχθεί εν αναμονή της εγκρισης πρέπει να προσαρμοσθούν στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εμφανισθεί στην Γερμανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. 2. Γιτί μια τέραστια πυρκαγια (πιθανόν απο εμπρησμό) διέκοψε την παραγωγή εμβολίων στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στην Ινδία.
Όλες οι χώρες αναθεωρούν γι αυτόν τον λόγο τα εμβολιαστικά τους προγράμματα και θεωρούν απίθανο να προχωρήσει ο εμβολιασμός με τους αρχικά προβλεπόμενους ρυθμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες όπως έχει υποχρέωση; Μήπως γιατί όλα αυτά δεν ταιριάζουν στους πολιτικούς της σχεδιασμούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: