17.1.21

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας επιδείνωσης...


Iδιαίτερη προσοχή σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο...

 Νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας... επιδείνωσης της κακοκαιρίας «Λέανδρος» από σήμερα το βράδυ έως και τη Δευτέρα (18/01), η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικινδύνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ. 

 Η σύσκεψη έγινε παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά με αντικείμενο το βέλτιστο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επιδείνωσης του καιρού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ιδιαίτερη προσοχή σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρός παγετός και το ενδεχόμενο χιονόπτωσης, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επίσης, στην Περιφέρεια Κρήτης αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, όπως και σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ιδίως στις Περιφέρειες αυτές, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. 

 Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

 Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, από το βράδυ της Κυριακής (17/1) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά έως τη Δευτέρα (18/01) τη νότια κυρίως χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά: Τις χιονοπτώσεις α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τη Δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) τη Δευτέρα μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. 
 β. Στη Χαλκιδική, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές, από σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στη Χαλκιδική.
 γ. Στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), τις Σποράδες και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 
 δ. Από το μεσημέρι στα ορεινά των Δωδεκανήσων. 

 Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες 
α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
 β. Στην περιοχή των Κυθήρων και της Νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.
 γ. Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στην Κρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας. 
 δ. Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Τους θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που θα επικρατήσουν στα νότια πελάγη τη Δευτέρα. Τον ισχυρό παγετό ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη (19-01-2021) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι κατά τόπους ολικός. 

 Oδηγίες αυτοπροστασίας από χιονοπτώσεις και παγετό: 
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο: 
Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου 
Έχετε στο όχημά σας αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα 
Να ταξιδεύετε, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 Ενημερώστε τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε 
Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων 
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 

Αν μετακινείστε πεζή: 
Να ντύνεστε με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας 
Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

 Oδηγίες αυτοπροστασίας από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις ανέμους: 
Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 
Αποφύγετε να διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Προφυλαχθείτε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. 
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και μην εγκαταλείπετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. 
Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). 
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: