19.1.21

Τα «ποντίκια» εγκαταλείπουν το «βυθιζόμενο σκάφος»...


Νεφέλη Λυγερού

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός ηγέτης κάνει μία κίνηση για να στρέψει υπέρ του μια κατάσταση κι αυτή τελικά αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Αυτή είναι η περίπτωση Τραμπ. Εάν είχε περιοριστεί στη ρητορική του περί νοθείας που του “έκλεψε” την επανεκλογή και θα είχε τροφοδοτήσει τους οπαδούς του με ό,τι έχουν πολιτική ανάγκη, δεν θα... βρισκόταν στην δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Το να σέβεται ένας ηγέτης το μέτρο, το να ξέρει που να σταματήσει, ώστε να μην υπερβεί το όριο που θα η κίνησή του θα γυρίσει μπούμερανγκ, είναι η πεμπτουσία της πολιτικής σοφίας. Και από τέτοια ο Τραμπ δεν διαθέτει. Μπορεί να έδειξε πολιτικό ένστικτο, “καβαλώντας” το άλογο της κοινωνικής δυσαρέσκειας έως και οργής που επικρατεί στη λευκή μικρομεσαία συντηρητική “βαθιά Αμερική”, αλλά μέχρις εκεί.

Η απομόνωση του Τραμπ είναι ασφυκτική και το γεγονός ότι ουσιαστικά διώκεται, εκ των πραγμάτων, απονομιμοποιεί και το κίνημά του. Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν τον έχει εγκαταλείψει τελείως είναι, όχι επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος ασκεί μεγάλη επιρροή, αλλά επειδή ένα κατ’ εξοχήν συστημικό κόμμα έχει και αυτό βρεθεί στη δίνη, με αποτέλεσμα να απειλείται ο ρόλος του ως πυλώνα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Ο Τραμπ, λοιπόν, εγκαταλείπεται όχι μόνο από το κόμμα του, αλλά και από συνεργάτες, από χορηγούς, ακόμα και από δικηγόρους του. Λέγεται ότι ήδη βρίσκεται στην πόρτα και η κόρη του Ιβάνκα, αγαπημένη και συνοδοιπόρος του κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Το σίγουρο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι πιο απομονωμένος από ποτέ.

Σύγκρουση με τους πάντες

Η σύγκρουσή του με το Ρούντι Τζουλιάνι, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες υποστηρικτές του, είναι ενδεικτική. Έδωσε εντολή να μην πληρωθεί για τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς την προσωπική του έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ είχε εδώ και ημέρες εκφράσει την ανησυχία του για κάποιες από τις κινήσεις του Τζουλιάνι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αμοιβή 20.000 δολαρίων την ημέρα, που φέρεται ότι απαίτησε ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζεται, όμως, προδομένος και από την πλειονότητα των μελών του εσωτερικού του κύκλου. Απέφυγαν να τον υπερασπιστούν δημόσια. Πράγματι, όλοι σιώπησαν μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο, υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής. Ο Λευκός Οίκος είναι αραιά στελεχωμένος, οι άλλοτε πιστοί συνεργάτες του παίρνουν αποστάσεις, τα γραφεία αδειάζουν και ο πρόεδρος ξεσπάει σε όσους έχουν παραμείνει και συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά, αποφεύγοντας, όμως, τις επισκέψεις στο Οβάλ Γραφείο.

Στο στόχαστρο του Τραμπ βρίσκεται ειδικά η εκπρόσωπος Τύπου Κέιλεϊ Μσενάνι, η οποία αποφεύγει να εκτεθεί μετά τα επεισόδια. Ο γαμπρός και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ έχει εισπράξει μερίδιο της οργής του. Το ίδιο και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κούντλοου αποκηρύχθηκε ως "προδότης", μετά την απόφασή του να παραμείνει μέχρι την ορκωμοσία του Μπάιντεν, αλλά να κάνει χρήση του υπολοίπου της αδείας του σε αυτό το διάστημα.

Από τα ελάχιστα έμπιστα άτομα που πλαισιώνουν αυτές τις ημέρες τον Τραμπ είναι ο γερουσιαστής της Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ. Τον συνόδευσε και στο Τέξας την περασμένη Τρίτη, στο τελευταίο προγραμματισμένο προεδρικό ταξίδι. Οι δυο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης με το Air Force One συζητούσαν για τις κινήσεις των τελευταίων ημερών του στο αξίωμα. Ο Τραμπ ζήτησε από τον Γκράχαμ να ασκήσει πιέσεις σε συναδέλφους του γερουσιαστές, ώστε να μην ψηφίσουν εναντίον του στη “δίκη” που θα γίνει στη Γερουσία.

Τα τελευταία 24ωρα

Πράγματι, ο Γκράχαμ επικοινώνησε με γερουσιαστές εν πτήσει, ενώ κάποιοι εξ αυτών μίλησαν και με τον ίδιο τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα τον υπερασπιστούν. Συνεπής σύμμαχος αποδείχθηκε και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τζέισον Μίλερ. Αποτέλεσε τη μοναδική φωνή εντός του Λευκού Οίκου που υπερασπίστηκε δημόσια τον προϊστάμενό του.

Δεν δικαιολόγησε τα επεισόδια και τη βία, αλλά υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Τραμπ θα πληρώσουν πολιτικό τίμημα. Ο Μίλερ δεν περιορίστηκε σε αυτό. Έστειλε σε δημοσιογράφους ένα έγγραφο δημοσκοπήσεων δύο σελίδων, η οποία αποτύπωνε την μαζική διαφωνία των πολιτών με τη φίμωση του προέδρου από τα social media. Τίτλος του εγγράφου ήταν “λογοκρισία Big Tech”, μια αναφορά στο Twitter και σε άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων που έκλεισαν τους λογαριασμούς του Τραμπ.

Τα τελευταία 24ωρα του πρόεδρου στον Λευκό Οίκο περνάνε αργόσυρτα. Μιλάει με μέλη της οικογένειάς του, αν και με το αλλοτινό “χρυσό ζεύγος”, την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμβρό Τζάρεντ έχουν σημειωθεί κάποιες εντάσεις. Ο απερχόμενος πρόεδρος παρακολουθεί τηλεόραση, καταριέται αντιπάλους και πρώην φίλους, ενώ επιχειρεί να βάλει σε τάξη την μετά Λευκού Οίκου εποχή.

Κατά πληροφορίες, εστιάζει την προσοχή του στις επιχειρήσεις του, αλλά και σε ένα σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης. Αν αυτό εφαρμοστεί ποτέ παραμένει άγνωστο. Και με το κλίμα που έχει κυριαρχήσει φαίνεται μάλλον απίθανο να τελεσφορήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο για τον Τραμπ. Για τον επιχειρηματία που προσγειώθηκε σαν κομήτης στην Ουάσιγκτον ταιριάζει το “μηδέ προ του τέλους μακάριζε”...

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: