19.1.21

Πότε θα «σκάσει»...


...περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης στην ελληνική δημοσιογραφία;...

Ενός νήματος που πιάνοντάς το θα οδηγηθούμε κάπου. Ονόματα δεν έχουν ειπωθεί φυσικά αν και «φωτογραφίζονται» κάποιοι, έστω και αχνά.

1) Σε συνέδριο για τα ΜΜΕ που διοργάνωσε η Βουλή στο Μέγαρο Μουσικής, τον Δεκέμβριο του 2018, η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ξένια Κουναλάκη προχώρησε σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία για... σεξουαλική παρενόχληση: όλοι γνωρίζουμε είχε πει, όλοι στο χώρο της δημοσιογραφίας εννοούσε, για έναν δημοσιογράφο που εύκολα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, τον γνωστό παραγωγό του Χόλιγουντ που κατηγορείται για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις κ.ά. Η Ξένια Κουναλάκη δεν κατονόμασε τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν της ελληνικής δημοσιογραφίας.

2) Ο Δημήτρης Πολιτάκης στη Lifo μιλάει για εκδότες, διευθυντές και πρωτοκλασάτες φυσιογνωμίες του Τύπου, που ανήκαν στις υψηλές βαθμίδες ιεραρχίας των πιο επιφανών εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας και «που η πιο αθώα τους δραστηριότητα ήταν οι σκηνές κυνηγητού α λα Μπένι Χιλ μέσα στο άβατο του γραφείου τους». Και σημειώνει πως «δεν το έκαναν μία και δύο φορές, αλλά διαρκώς και κατά συρροή. Και τους αρμόζει η διαπόμπευση (τουλάχιστον), ακόμα κι αν είναι ηλικιωμένοι πλέον ή παροπλισμένοι ή και νεκροί ακόμα». Και καταλήγει: «ο ρόλος που έπαιξαν στο άθλιο μιντιακό-πολιτικό σύμπλεγμα που τόσο έχει βασανίσει αυτή την χώρα, συνάδει απολύτως με την κακοποιητική τους συμπεριφορά εις βάρος κοριτσιών και γυναικών που έπρεπε, στις πιο ήπιες των περιπτώσεων, να κάνουν προκαταβολικά εμετό για να αντέξουν άλλη μια μέρα στο γραφείο».

3) Ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος κατέγραψε ένα σκηνικό, όπως το έζησε ο ίδιος, όταν δούλευε στο Βήμα.

Ενα μεσημέρι του Ιουλίου, πηγαίνω από το τμήμα που εργάζομαι μέχρι τους υλατζήδες, στην άλλη άκρη της εφημερίδας. Στο στενό διάδρομο στέκεται γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος και στέλεχος του ΔΟΛ συνομιλώντας με κόσμο. Ξαφνικά ανοίγει η γυάλινη πόρτα από τον προθάλαμο του ασανσέρ και περνάει από μπροστά τους μια νεαρή κοπέλα, γύρω στα 23-25, ασκούμενη προφανώς. 

Ο γνωστός δημοσιογράφος την βλέπει να απομακρύνεται με την κοντή της βερμούδα, περιμένει λίγο ακόμη (γιατί συν τοις άλλοις δεν θα το έλεγε ποτέ αυτό μπροστά της, καθώς είναι και θρασύδειλος) και μετά γυρνάει ανερυθρίαστα και λέει στην ομήγυρη: «Ωραίο κωλαράκι ε; 

Πςςς.. φυσάει μιλάμε». Αυτό το είπε τόσο δυνατά ώστε να το ακούσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσει στα αυτιά της κοπέλας. Οι υπόλοιποι γύρω του πάγωσαν: οι υλατζήδες (όλοι τους αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι μεταξύ 45-60 ετών) δεν έβγαλαν κουβέντα, ενώ ο μόνος που τόλμησε να μειδιάσει και να ψελλίσει κάτι εξίσου γελοίο ήταν ένας δημοσιογράφος που καθόταν πλάτη σε μένα...

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: