4.1.21

Ιός ανευθυνότητας από το Μαξίμου...


Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. Ή δεν έχει συναίσθηση για την κατάσταση ή αδιαφορεί εντελώς για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην υγεία των πολιτών και στην... οικονομία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις γύρω από το άμεσο και το εφήμερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε ένα ακόμη δείγμα κυβερνητικής ανευθυνότητας. Χθες –μία μέρα πριν συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και εξετάσει το ζήτημα– ο Στ. Πέτσας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

Στην αιτιολόγηση αυτής της απόφασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε κάθε φαντασία. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Ολες οι βαθμίδες. Και είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης διευκολύνονται και οι ειδικοί της επιτροπής στις αποφάσεις τους».

Μέχρι τώρα έλεγαν πως η κυβέρνηση στα ζητήματα της πανδημίας ακολουθεί αυτό που της υποδεικνύουν οι ειδικοί. Χθες ο Στ. Πέτσας μάς διαβεβαίωσε για το αντίθετο. Δεν είναι οι ειδικοί που με την επιστημονική γνώση τους διευκολύνουν την κυβέρνηση να παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Είναι η κυβέρνηση που με τις πολιτικές αποφάσεις της «διευκολύνει» τις αποφάσεις των ειδικών.

Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει τραγικά δείγματα παρόμοιας συμπεριφοράς στο πρόσφατο παρελθόν. Πέρσι τον Μάιο άνοιξε όπως όπως τη χώρα στον τουρισμό και όλο το καλοκαίρι δημιούργησε μια κατάσταση όπου η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της χώρας «χτύπησε κόκκινο». Το αποτέλεσμα; Τους τελευταίους δύο μήνες του 2020 είχαμε 100.000 γνωστά κρούσματα (99.599) και 4.212 νεκρούς.

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών που θα προκαλέσει το άνοιγμα των σχολείων. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι αυτό το άνοιγμα γίνεται πριν οι επιστήμονες γνωμοδοτήσουν και πριν ακόμη έχουμε τα στοιχεία για μια ενδεχόμενη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της αύξησης των συναναστροφών μέσα στις γιορτές.

Τα αποτελέσματα αυτής της χαλάρωσης δεν πρόκειται να τροποποιηθούν επειδή από χθες επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί. Ο,τι ζημιά ήταν να γίνει έγινε. Και όση ζημιά δεν έγινε, φροντίζει η κυβέρνηση να γίνει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: