6.1.21

Οι εκλογές που μπορεί να προκαλέσουν «αναταράξεις»...



...το 2021 στην ΕΕ...
Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη το 2021 μπορούν δυνητικά να ταρακουνήσουν το πολιτικό τοπίο της Ε.Ε. την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας. Τα περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα, αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, όπως έγινε και με...ανάλογες εκλογές το 2020, αλλά υπάρχουν και ορισμένες σταθερές: για παράδειγμα σε λίγες μέρες εκλέγεται ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί άλλοι ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν αναμετρήσεις. που μεταξύ άλλων θα είναι και δημοψηφίσματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση. 

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία- 24 Ιανουαρίου

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στον κεντροδεξιό νυν πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, με ποσοστό 60%, ικανό να του χαρίσει την επανεκλογή. Ωστόσο, οι δυο επόμενοι υποψήφιοι είναι αυτοί που έχουν κερδίσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Ο ένας είναι η σοσιαλίστρια πρώην ευρωβουλευτής Άνα Γκόμεζ και ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, ιδρυτής το 2019 του κόμματος με την ονομασία Chega- που σημαίνει «Αρκετά» -Το πόσο καλά θα τα πάει ο Βεντούρα στην κάλπη μπορεί να είναι ένδειξη της υποστήριξης που έχει η ακροδεξιά στη χώρα, η οποία μέχρι τώρα βρίσκεται στο περιθώριο. Η Γκόμεζ στις δημοσκοπήσεις έχει ποσοστό περίπου 13% και ο Βεντούρα 10%.

Βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία- 15 έως 17 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία  (VVD), που θέλει να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τη διαχείριση της πανδημίας. Αρχικά επέλεξε να αποφύγει τα αυστηρά μέτρα, επιλέγοντας ένα «έξυπνο lockdown», που δεν απαγόρευε στους πολίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους, τακτική που ήταν φυσικά δημοφιλής στη χώρα. Στη συνέχεια όμως η αύξηση, νεκρών, κρουσμάτων και νοσηλευόμενων ασθενών τον ανάγκασε να επιβάλει σταδιακά πιο αυστηρές αποφάσεις, τακτική που κατέληξε πρόσφατα στο κλείσιμο καταστημάτων και σχολείων, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να εξαργυρώσουν την αρχική θετική εντύπωση των ψηφοφόρων και να κατακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του 37 έδρες, δηλαδή τέσσερις περισσότερες από αυτές που κατέκτησε το 2017, πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί θα διευκολύνει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ένα άλλο ερώτημα σε αυτές τις εκλογές θα είναι η πορεία της ακροδεξιάς. Υπάρχει το Φόρουμ για τη Δημοκρατία που εμφανίστηκε το 2016 και πέτυχε καλά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές του 2019 και στις Ευρωεκλογές, αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνει να χάνει τη δύναμή του και υπάρχει και το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς, που δείχνει αντίθετα να αυξάνει την απήχησή του και στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερο μετά το κόμμα του Ρούτε, με ποσοστό που μπορεί να του χαρίσει 24 έδρες. 

Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία- 28 Μαρτίου
Οι κάλπες θα ανοίξουν μετά από μήνες διαδηλώσεων από χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για υποθέσεις διαφθοράς και κατηγορίες αδιαφανών σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης του, των Βούλγαρων ολιγαρχών, του δικαστικού σώματος και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μπορίσοφ έχει αρνηθεί να τους κάνει την χάρη και έκανε μόνο ένα μίνι ανασχηματισμό, καλλιεργώντας πάλι τους φόβους μερίδας των ψηφοφόρων ότι εάν φύγει αυτός, οι σοσιαλιστές θα επιστρέψουν στην εξουσία . Στην προσπάθειά του δε να διατηρήσει την υποστήριξη του μικρού εθνικιστικού κόμματος που συμμετέχει στον συνασπισμό του, κατέφυγε σε μια άλλη στρατηγική: έθεσε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, πιέζοντας τα Σκόπια να αποδεχθούν ότι η γλώσσα τους είναι περιφερειακή διάλεκτος της Βουλγαρίας. 

Προς το παρόν, το κόμμα του Μπορίσοφ GERB προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 28%, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 25%. Το φθινόπωρο θα γίνουν και προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία. Ακόμα δεν έχουν δηλωθεί υποψηφιότητες, αν και ο συμπαρατασσόμενος με τους Σοσιαλιστές νυν πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, έχει δικαίωμα να ξαναθέσει υποφηφιότητα. 

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία- πιθανόν τον Ιούνιο

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί λόγω της πανδημίας, αλλά αυτές θα είναι οι πρώτες τους είδους από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν ίδρυσε το κόμμα του το 2016 και επομένως θα αποτελέσεουν βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου πριν από την επόμενη εκλογική κούρσα το 2022, εν μέσω των τραγικών για τη χώρα επιπτώσεων της πανδημίας. 

Το LREM του Μακρόν έχει δύσκολο αγώνα μπροστά του, δεδομένων των ισχυρών δεσμών που έχουν τα πιο συστημικά κόμματα στις 13 διοικητικές περιφέρειες. Το κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα υποψήφιους, αλλά πιθανόν στη λίστα να συμπεριληφθούν και ονόματα του υπουργικού συμβουλίου. Ενδιαφέρον θα έχει η πορεία των Πρασίνων που ευελπιστούν να επαναλάβουν τις επιτυχίες που είχαν πέρσι στις δημοτικές εκλογές. 

Γενικές εκλογές στη Γερμανία- 26 Σεπτεμβρίου

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση χωρίς υποψηφιότητα Μέρκελ από το 2005. Η καγκελάριος ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότησή της από την πολιτική και επανειλημμένα έχει πει ότι δεν θέλει να διεκδικήσει άλλο πολιτικό ρόλο. Η εκλογή διαδόχου στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές λόγω της πανδημίας και τώρα έχει προπρογραμματιστεί στις τις 15-16 Ιανουαρίου.  Τρεις είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU: ο Αρμίν Λάσετ, πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής και ο δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς.

Κρυφές φιλοδοξίες για την καγκελαρία μπορεί να έχει ο Μάρκους Σέντερ, ηγέτης στο κρατίδιο της Βαυαρίας και στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, τους Χριστιανοκοινωνιστές. Έχει υψηλά τη δημοτικότητά του λόγω της διαχείρισης της πανδημίας στο κρατίδιό του και παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες, κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πείσει πρώτα τους Χριστιανοδημοκράτες. 

Φιλοδοξίες για ικανοποιητικά αποτελέσματα στις γενικές εκλογές έχουν οι Πράσινοι, που προς το παρόν έρχονται δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις μετά το CDU και πριν τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν ανακοινώσει τον δικό τους υποψήφιο: τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δεν έχουν συμμαχήσει ποτέ με τους Χριστιανοδημοκράτες  σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τελευταία φορά που συμμετείχαν σε κυβέρνηση ήταν με τους Σοσιαλδημοκράτες, υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία - 8 και 9 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις διεκδικεί και δεύτερη θητεία. Από το 2017 που εξελέγη πρώτη φορά ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας με εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και την στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το κόμμα του ANO δεν προβλέπεται να αυξήσει τη δύναμή του, αντίθετα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει ψήφους και από το 29,6% που ήταν θα πέσει στο 27%. 

Η πρώτη του θητεία ήταν τρικυμιώδης καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με ιστορικά μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα την παραίτησή του, αλλά και γκάφες στη διαχείριση της πανδημίας: αφενός ο ίδιος ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Οκτώβριο όταν φωτογραφήθηκε να παραβιάζει τους κανόνες που ο ίδιος θέσπισε, ενώ και ο Μπάμπις βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρή κριτική για τις διακοπές που έκανε το καλοκαίρι στην Κρήτη όταν προέτρεπε τους συμπολίτες του... να μείνουν σπίτι.  

Στη δεύτερη θέση μετά το ANO με ποσοστό 20% είναι τρία κεντρώα κόμματα που έχουν συνασπιστεί απέναντι στον Μπάμπις, ενώ έδαφος κερδίζει και το Κόμματων Πειρατών που από 10,8% φαίνεται τώρα να έχει 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: