23.1.21

Καταστράφηκε απροστάτευτος ένας ναός Πολιτισμού...

  ...στην καρδιά της πρωτεύουσας...
Ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, το Ωδείο Athenaeum, καταστράφηκε. Οι βάνδαλοι μπήκαν ανενόχλητοι στο νεοκλασικό κτήριο και δεν άφησαν τίποτε όρθιο.

Εσπασαν και έκλεψαν μουσικά όργανα, διέλυσαν τις... βιβλιοθήκες, κατέστρεψαν το αρχείο και προκάλεσαν καταστροφές ακόμη και στη βασική υποδομή του κτηρίου (παρακάτω, αναλυτικά).

Κι όλα αυτά στην καρδιά της πρωτεύουσας (Αδριανού 3). Εκεί που υποτίθεται ότι περιπολεί άγρυπνη η Αστυνομία. Εκεί, όπου έχει εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας, όπως συχνά διαλαλεί και διαβεβαιώνει ο κ.Χρυσοχοϊδης.

Βαρύτατες οι ευθύνες του συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά δεν είναι οι μόνες. Απροστάτευτο το κτήριο, χωρίς φύλαξη, κάμερες και συναγερμό! Επίσης, επι σειρά εβδομάδων ουδείς από την Διοίκηση νοιάστηκε να το επισκεφτεί (άδειο, λόγω καραντίνας), και να διαπιστώσει αν όλα έχουν καλώς.

Κι έτσι, οι συμμορίτες- βάρβαροι, ολετήρες, αλάστορες- έσπασαν με την άνεσή τους τα κάγκελα, μπήκαν στο κτήριο και επιδόθηκαν με καταστροφική μανία στο έργο τους. Κρατήστε, παρακαλώ, την αναπνοή σας και διαβάστε(από την ανακοίνωση της Διοίκησης):

«Κάποια στιγμή, τις τελευταίες 20 ημέρες, οι παραβατικοί εγκαταστάθηκαν, στην ουσία, στο κτήριο και αφού έψαξαν σχολαστικά και άδειασαν όλες τις βιβλιοθήκες -μουσικές και της διοίκησης-, τα γραφεία, το λογιστήριο και τους υπόλοιπους χώρους του, έκλεψαν ή κατέστρεψαν τα πάντα:

Κιθάρες, βιολοντσέλο κοντραμπάσο, άρπα, μεταλλόφωνα και ξυλόφωνα, 3 σετ ντραμς, πίνακες, γλυπτά και φωτιστικά, τηλεφωνικό κέντρο και υπολογιστές, σωληνώσεις ύδρευσης, θέρμανσης και καλωδιώσεις ΔΕΗ, με αποκορύφωμα την καταστροφή του σετ των μεγάλων κρουστών, που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν, για να αποσπάσουν τα μεταλλικά στεφάνια των τυμπάνων και τέλος προχώρησαν στον ψεκασμό όλου του εσωτερικού του τριώροφου κτηρίου με σκόνη από τους πυροσβεστήρες.


Από τον ψεκασμό δεν γλίτωσαν ούτε και τα 18 πιάνα που βρέθηκαν ανοικτά και σε άθλια κατάσταση. Τελικά, κάτοικος της περιοχής τους αντιλήφθηκε, κάποια στιγμή που έφευγαν και έγινε γνωστή και η τεράστια καταστροφή – παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας».




Ένα κόσμημα

Δυστυχώς, λίγες οι αντιδράσεις. Μονάχα από τον ΣΥΡΙΖΑ (αυστηρή και ουσιαστική δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου), από την Ναταλία Ρασούλη και τον Νότη Μαυρουδή, οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το θέαμα από τις φωτογραφίες τής καταστροφής , μάς προκάλεσε φρίκη, θυμό και τρόμο! Όποιος γνωρίζει το Ωδείο Athenaeum, τους χώρους, τα όργανα, τη διακόσμηση, την επιμέλεια, την ουσιαστική φροντίδα που βασίλευε μέσα στο νεοκλασικό κτίριο, εξεγείρεται και συγχρόνως ο πόνος του μεγαλώνει, διογκώνεται και εκεί μέσα χωρούν η οργή, ο θυμός, ο φόβος, η ανασφάλεια και η ανάγκη για αντίδραση».

Ας δούμε, όμως, τι είναι το Ωδείο αυτό, για να αντιληφθούμε τις διαστάσεις της δήωσης από τους άγνωστους αλιτήριους. Διεθνές Καλλιτεχνικό και Ωδείο Athenaeum είναι ο τίτλος του. Διεθνές, με παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης εκδηλώσεις.

Στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, περιλαμβάνονται δύο αίθουσες συναυλιών, αίθουσα μουσικής βιβλιοθήκης, και μεγάλος αριθμός επιμέρους αιθουσών διδασκαλίας μουσικής θεωρίας και πιάνου, εγχόρδων, πνευστών, νυκτών οργάνων, κρουστών, μονωδίας. Επίσης, υπάρχει εργαστήρι όπερας, βυζαντινής μουσικής, μουσικής προπαίδειας, τζαζ, παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονου τραγουδιού κ.ά., ενώ πραγματοποιούνται εξειδικευμένα μουσικά σεμινάρια, ελληνικά και διεθνή.

Επίσης, στους χώρους του γίνονται πολλές συναυλίες νέων καλλιτεχνών, κυριακάτικα μουσικά πρωινά κ.α. Φυσικά, δεσπόζει ο θεσμός του ετήσιου Grand Prix Μαρία Κάλλας. Πρόκειται για Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό, που αφιερώνεται στη μνήμη της σπουδαίας Ελληνίδας.

 Υ.Γ. Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε-τηλεφωνικώς, απ΄ο,τι μαθαίνουμε- ότι το υπουργείο θα συνδράμει στο έργο της αποκατάστασης. Για να δούμε.

Γιάννης Τριαντης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: