16.1.21

Αυστρία: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές...



... κατά των μέτρων για την πανδημία (ΦΩΤΟ)...
Διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών μέτρων για την επιδημία του κορονοϊού συγκέντρωσαν περί τις 10.000 άτομα το απόγευμα στην Βιέννη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε... διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας κατήγγειλαν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο στου πληθυσμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Κυβέρνηση Παραίτηση», «Ο Τύπος είναι ψεύτης» είναι μερικά από τα πανό που κρατούσαν.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου, η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε το τρίτο lockdown από την έναρξη της επιδημίας για να καθυστερήσει την εξάπλωση της επιδημίας. Τα καταστήματα, εκτός όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, είναι κλειστά, μαζί με τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Οι αριθμοί που μας σερβίρουν για τους νεκρούς είναι βλακείες. Δεν θέλω να καταλήξω όπως στην Κίνα όπου δεν έχει κανείς δικαίωμα να κάνει τίποτε», δήλωνε μία διαδηλώτρια δίπλα σε ένα πανό που έγραφε: «Είστε η αρρώστεια, είμαστε το φάρμακο».


«Είμαστε ενήλικες! Εδώ και έναν χρόνο, βγαίνω συνέχεια και δεν έχω κολλήσει τον κοροναϊό. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστώ» πρόσθεσε.

Κρατώντας αυστριακές σημαίες, οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος. Οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν σε συστάσεις.

Ο πρώην αντικαγκελάριος, ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις. Δεν φορούσε μάσκα. «Πετάξτε επιτέλους αυτό το βρωμερό μαντήλι», προέτρεπε μέσω τηλεβόα μία από τους ομιλητές.

Σε ορισμένα πανό γινόταν αναφορά στην θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει γνωστή ως «μεγάλη αντικατάσταση» του πληθυσμού.

Αντιδιαδήλωση 500 περίπου ακτιβιστών της άκρας αριστεράς πραγματοποιήθηκε παράλληλα για να καταγγελθεί «η παράνοια των αντίπαλων της μάσκας».

Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.053 θανάτους από την Covid-19.

Επειτα από συστάσεις των ειδικών και διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των ομόσπονδων κρατών, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να ανακοινώσει αύριο παράταση του lockdown πέραν της 24ης Ιανουαρίου, την υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας και περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: