13.1.21

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: Ο κορονοϊός οδηγεί σε οριστική ματαίωση...


Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο έχει αναζωπυρώσει τις... 
δυσοίωνες εικασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σε κάτι περισσότερο από έξι μήνες. Η Ιαπωνία διεύρυνε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού για να προστατεύσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της πρωτεύουσας την Τετάρτη, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού πυροδότησαν ανησυχία και προειδοποιήσεις για έντονη πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga (Γιοσιχάιντε Σούγκα), δήλωσε ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο – κατά το τελευταίο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας - θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν επτά άλλους νομούς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα λάβει κάθε μέτρο» για να προστατεύσει ζωές, προσθέτοντας ότι όλοι οι αλλοδαποί που δεν είναι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα απαγορευτεί να εισέλθουν στην χώρα έως ότου αρθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. 

Ο Yoshiro Mori (Γιοσίρο Μόρι), επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» , δήλωσε ότι οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν, παρά τις αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν οι Αγώνες διεξαχθούν ενώ η πανδημία συνεχίζεται. Ο Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε ότι η αναβολή των Αγώνων για δεύτερη φορά θα ήταν γεγονός «εντελώς αδύνατο»… Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2020 να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. «Οι μόνες επιλογές που απομένουν τώρα είναι να ή να προχωρήσουμε αυτό το καλοκαίρι ή να ακυρώσουμε εντελώς τους αγώνες, παραδέχτηκε ο Μόρι. Τόνισε επίσης ότι οι διοργανωτές θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν σε θεατές να παρευρεθούν: «Θα πρέπει να λάβουμε μια πολύ δύσκολη απόφαση γύρω στον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο», είπε. 

Οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ και της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων υποστηρίζουν ότι έχουν ένα «οπλοστάσιο» μέτρων που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια 15.000 αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν προτίθενται να αποκαλύψουν λεπτομερή σχέδια μέχρι την άνοιξη. Οι ειδικοί πάλι, ισχυρίζονται ότι μια απόφαση για το μέλλον των Αγώνων θα πρέπει να ληφθεί έως τα τέλη Μαρτίου όταν και θα πρέπει να ανάψει η Φλόγα και να αρχίσει η διαδρομή από την Φουκουσίμα στο Τόκιο. 

Αργεί ο εμβολιασμός στην Ιαπωνία 

Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το νωρίτερο, αρχίζοντας με τους 10.000 γιατρούς της πρώτης γραμμής και στη συνέχεια με τους ευάλωτους ηλικιωμένους τον Μάρτιο. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει διεξάγοντας «ασφαλείς» Ολυμπιακούς Αγώνες έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, η οποία στράφηκε εναντίον των Αγώνων από τότε που τα κρούσματα Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας προς το τέλος της χρονιάς. Αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ιαπώνων αντιτίθεται στη διοργάνωση των Αγώνων για φέτος. Μια δημοσκόπηση, μάλιστα, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού NHK αποκάλυψε ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούλιο, ενώ ένα 77% υποστηρίζει ότι πρέπει να αναβληθούν ξανά ή να ματαιωθούν. 

Ενώ η Ιαπωνία έχει αποφύγει ένα καταστροφικό ξέσπασμα της Covid-19, η χώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν πλέον αγγίξει τις 300.000, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 4.187. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, η Οζάκα και άλλα μέρη της δυτικής Ιαπωνίας θα ενταχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαζί με το Aichi, έναν κεντρικό βιομηχανικό και εμπορικό κόμβο και την πόλη Φουκουόκα στα νοτιοδυτικά. «Αν δεν συγκρατήσουμε την πανδημία στις μεγάλες πόλεις, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Norihisa Tamura (Νοριχίσα Ταμούρα). 

Με... δεμένα τα χέρια 

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ιαπωνικές αρχές δεν έχουν τις νομικές εξουσίες για την επιβολή μέτρων κατά της πανδημίας, αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία για την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις όπως μπαρ και εστιατόρια που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για κλείσιμο έως τις 8 μ.μ. Ο πρωθυπουργός, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει κατά τη διαχείριση της πανδημίας , είναι απρόθυμος να εισαγάγει μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Εμπειρογνώμονες Υγείας προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών με Covid-19 και ότι το «περιορισμένο lockdown» διάρκειας ενός μήνα είναι απίθανο να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: