26.1.21

Και τον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης βάζει στο τραπέζι η Τουρκία...



Ένα νέο θέμα, αυτό του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης, έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών η Τουρκία, διεκδικώντας δικαιώματα σε ελληνικές περιοχές.

Όπως αναμενόταν, η... Άγκυρα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες έθεσε στις συζητήσεις το σύνολο σχεδόν των διεκδικήσεών της, όπως τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», τον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης, αλλά και τη δημιουργία ενός μηχανισμού «διαχείρισης» του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Έθεσε δε ακόμα και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, δείχνοντας έτοιμη να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις της στη διαπραγμάτευση. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η τοποθέτηση Καλίν πως «υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου και έχουμε πλήρη θέληση για αυτό».

Η παρουσία Καλίν στη συζήτηση, ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, καθώς έδωσε την εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη και πρωτίστως στην ηγεσία των ευρωατλαντικών θεσμών, πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται τα μάλα για την επιτυχία των διερευνητικών επαφών και του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το ίδιο, άλλωστε, σηματοδοτήθηκε με την φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και που εμφανίζει την αναβαθμισμένη τουρκική αντιπροσωπία με την παρουσία του Καλίν, όπως και το γεγονός ότι τελικά η συνάντηση έγινε στο προεδρικό παλάτι!

Είναι πλέον σαφές πως η Άγκυρα όχι απλώς δεν προτίθεται να σαμποτάρει τις διερευνητικές, αλλά σκοπεύει να τις αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε ένα εμφανές παιχνίδι εντυπώσεων, όπου ελπίζει σε βάθος χρόνου να είναι η κερδισμένη.

Μένει να καταλάβουμε πώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, καθώς από τη μια οι εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι δεν συζητούν παρά μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (και όχι χωρικά ύδατα), από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός την ίδια μέρα με τις διερευνητικές, έκανε λόγο για «θαλάσσιες ζώνες», όρος που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αυτά που η Αθήνα υποστηρίζει ότι συζητά με την Άγκυρα!

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: