22.1.21

Επίθεση φιλίας στην Ε.Ε. με αιχμές κατά της Ελλάδας...



Πιο φιλικός, δίχως να λείψουν οι αιχμές τόσο κατά της Ε.Ε όσο και της Ελλάδας μεμονωμένα, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

 Με αφορμή την... πρόσφατη επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. και τις δηλώσεις του Ν.Δένδια, είπε μεταξύ άλλων ότι «στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο» και κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκάτσιες».

«Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ, όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους, η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες: όπως η πόντιση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει Navtex, Notam και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές, χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες», ανέφερε.


«Περιμένουν κι εμείς να κάνουμε τα ίδια για να πάνε στην Ευρώπη να πουν: να οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια, να επιβάλλουμε περισσότερες κυρώσεις», είπε επίσης.

Ενόψει πάντως της επάνεναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας είπε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα να παρίσταται η Ε.Ε. και ευχήθηκε να έχουν νόημα.

Πρόσκληση σε Μισέλ και ντερ Λάιεν
Όσον αφορά στη σχέση της χώρας του με την Ε,Ε,, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία και η Ε.Ε. συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα οδικό χάρτη για την ενίσχυση των σχέσεων τους, τονίζοντας ότι «το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος» αλλά ότι ένας πιο θετικός διάλογος έγινε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

«Ερμηνεύσαμε την κοινή δήλωση της συνάντησης του Δεκεμβρίου ως μια χείρα προς την Τουρκία και ανταποκριθήκαμε  με θετικό τρόπο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με οποιαδήποτε πλευρά ή θεσμό απλώντας θετική χείρα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εκπληρώνει τις υποσχέσεις της.

«Αλλά στις σχέσεις, φυσικά, η επιθυμία ή η αφοσίωση της μιας πλευράς δεν αρκεί, και η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να είναι αφοσιωμένη. Και θα ήθελα να πω ότι στις συνομιλίες μου με όλους τους ομολόγους μου, έχω δει μια πολύ θετική προσέγγιση και βούληση για βελτίωση των σχέσεών μας», τόνισε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και είπε ότι  η Ε.Ε. δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η ελευθέρωση των θεωρήσεων  βίζας και ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας το 1995 με την Ε.Ε. ήταν μέρος αυτής της συμφωνίας και «δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα σε αυτό το θέμα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενημέρωσε ότι έγινε πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έγινε αποδεκτή χωρίς να πει πότε θα γίνει.

Τέλος, σημείωσε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει επίσης να διατηρηθεί ζωντανή, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να λάβει μέτρα για την εκπλήρωση των κριτηρίων ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Κυπριακό
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες για την Κύπρο, που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, τους επόμενους δύο μήνες, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία - οι εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού - και τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν τις συνομιλίες με τις δύο κυπριακές πλευρές στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή.

Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει αιχμές για τη στάση της Ε.Ε. λέγοντας ότι μέχρι τώρα το ευρωπαϊκό μπλοκ «αγνόησε τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς».

«Τους μεταφέραμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί», πρόσθεσε.

Η τελευταία προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού διαλόγου κατέρρευσε το 2017 μετά από διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν όλα τα μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: