10.1.21

Βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα και συντρίμμια στην Ινδονησία...



Κομμάτια αεροσκάφους και τμήματα ανθρώπινων πτωμάτων βρέθηκαν στην περιοχή ανοικτά της Ινδονησίας όπου συνετρίβη χθες, Σάββατο, αεροσκάφος Boeing 737-500 της Sriwijawa Air με 62 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε σήμερα η ινδονησιακή αστυνομία...

«Σήμερα το πρωί μας παραδόθηκαν δύο σάκοι, ο ένας με αντικείμενα που ανήκαν σε επιβάτες και ο άλλος με υπολείμματα πτωμάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούσρι Γιούνους στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro. Η αστυνομία έχει αρχίσει τη διαδικασία «αναγνώρισης» των θυμάτων, πρόσθεσε.

«Λάβαμε αναφορές από την ομάδα των δυτών ότι η ορατότητα στο νερό είναι καλή, επιτρέποντας την ανακάλυψη ορισμένων τμημάτων του αεροπλάνου», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αερομεταφορέων. «Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι το σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο».


Πλοία έρευνας και διάσωσης, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα και δύτες αναπτύχθηκαν νωρίτερα το πρωί στον τόπο όπου πιστεύεται ότι έγινε η συντριβή του αεροσκάφους, ο οποίος προσδιορίστηκε τη νύχτα.

Τα ευρήματα μεταφέρονται στο κυριότερο λιμάνι της Τζακάρτας, όπου έχει στηθεί το ένα από τα δύο επιχειρησιακά κέντρα. Το άλλο είναι στο αεροδρόμιο και αρκετές οικογένειες συγκεντρώθηκαν εκεί περιμένοντας νέα των αγαπημένων τους.

Το αεροσκάφος της Sriwijawa εκτελούσε δρομολόγιο που συνδέει την Τζακάρτα με την Ποντιάνακ, στο ινδονησιακό τμήμα του νησιού Βόρνεο, όταν η επαφή του με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας χάθηκε χθες λίγο μετά τις 14:40 (τοπική ώρα· 09:40 ώρα Ελλάδας), περίπου 4 λεπτά μετά την απογείωση.

Ο τόπος του δυστυχήματος βρίσκεται κοντά σε πολύ τουριστικά νησιά, σε μικρή απόσταση από την Τζακάρτα.

Στο Μπόινγκ βρίσκονταν πενήντα επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος.

Περισσότερες από 12 ώρες από τότε που το αεροσκάφος Boeing έχασε επαφή, λίγα είναι γνωστά για το τι προκάλεσε το δυστύχημα.

Ψαράδες στην περιοχή γύρω από τα Χίλια Νησιά, μια αλυσίδα νησιών βόρεια της ακτής της Τζακάρτα, ανέφεραν ότι άκουσαν έκρηξη περίπου στις 2:30 μ.μ. του Σαββάτου.

«Ακούσαμε κάτι να εκρήγνυται, νομίζαμε ότι ήταν βόμβα ή τσουνάμι», είπε ένας ψαράς στο  Associated Press. «Έβρεχε έντονα και ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Επομένως, ήταν δύσκολο να δεις γύρω καθαρά. Αλλά μπορούσαμε να δούμε τον παφλασμό και ένα μεγάλο κύμα μετά τους θορύβους. Ήμασταν πολύ σοκαρισμένοι και είδαμε τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τα καύσιμα γύρω από το σκάφος μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Sriwijaya Air, Jefferson Irwin Jauwena, δήλωσε ότι το αεροπλάνο, το οποίο είναι 26 ετών και προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί από αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν αξιόπιστο. Είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι το αεροπλάνο είχε προηγουμένως πετάξει στην πόλη Ποντιανάκ και Πανγκάλ Πίνγκα την ίδια ημέρα.

«Η έκθεση συντήρησης αναφέρει ότι όλα πήγαν καλά και αξιόπιστα», δήλωσε ο Jauwena σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο καθυστέρησε λόγω κακών καιρικών συνθηκών και όχι λόγω ζημιάς.

Η Sriwijaya Air είχε στο παρελθόν μόνο αρκετά μικρά περιστατικά, αν και ένας αγρότης σκοτώθηκε το 2008 όταν ένα αεροπλάνο κατά την προσγείωση βγήκε από το διάδρομο λόγω προβλήματος στο υδραυλικό σύστημα.

Το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη χθες δεν ανήκε στον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο τύπο 737 MAX, αλλά ήταν ένα «κλασικό» 737.

Τον Οκτώβριο του 2018, 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος 737 MAX της Μπόινγκ κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβας, 12 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: