9.1.21

ΗΠΑ: Γιατί δεν ήταν πραξικόπημα η εισβολή στο Καπιτώλιο...



Κάτι τρομακτικό συνέβη στις 6 Ιανουαρίου του 2021 στην καρδιά της Αμερικής.

Όσοι παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό τις ζωντανές μεταδόσεις των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων είχαν αρχικά κάθε λόγο να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται απλώς για το ξέσπασμα μιας ομάδας ακροδεξιών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι... πολυάριθμοι εισβολείς, που κινήθηκαν προς το Καπιτώλιο με την παρότρυνση του Προέδρου των ΗΠΑ, συνάντησαν ελάχιστη αντίσταση από τις δυνάμεις περιφρούρησης του κτιρίου.

Οι πρώτες μη διασταυρωμένες πληροφορίες, μάλιστα, έκαναν λόγο για άρνηση του Υπουργείου Άμυνας να στείλει άμεσα την εθνοφρουρά για να ελέγξει την κατάσταση. Όσοι συνδύασαν τα γεγονότα με τις προηγούμενες δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων πολιτικών, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, αλλά και με τις σαρωτικές αλλαγές προσώπων που είχε διατάξει ο Τραμπ στην ηγεσία του Πενταγώνου, άρχισαν εύλογα να μιλούν για πραξικόπημα.

Μερικές φορές όμως τα φαινόμενα απατούν. Όπως εξηγούσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου Άλεξ Καλίνικος, «ο λόγος για τον οποίο οι Δημοκρατικοί επέμεναν να το αποκαλούν "πραξικόπημα" ήταν γιατί έτσι παρουσιάζονται σαν προστάτες της συνταγματικής νομιμότητας».

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αν στη θέση των ακροδεξιών με τις προβιές βρίσκονταν μέλη του κινήματος Black Lives Matter ή οποιαδήποτε ομάδα από τους «κολασμένους» των αμερικανικών γκέτο, η αστυνομία θα τους είχε γαζώσει με αληθινά πυρά πριν πλησιάσουν την πόρτα του Καπιτωλίου.

Αυτό όμως αποδεικνύει τον βαθύ φυλετικό (και εντέλει ταξικό) ρατσισμό όλων των θεσμικών οργάνων του αμερικανικού κράτους – δεν αποτελεί απόδειξη για κάποιο οργανωμένο σχέδιο κατάληψης της εξουσίας. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: