23.1.21

Βερολίνο: Σε καραντίνα νοσοκομείο...



...λόγω 20 κρουσμάτων της βρετανικής παραλλαγής...
Συναγερμό έχει προκαλέσει στη Γερμανία η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα το νοσοκομείο Χούμπολτ του Βερολίνου. Όπως...
ανακοινώθηκε, 20 άτομα, ασθενείς και μέλη του προσωπικού, βρέθηκαν θετικοί στην πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ίσως να είναι και περισσότερο θανατηφόρα.

Η βρετανική παραλλαγή φαίνεται ότι εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλον τον κόσμο και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων Vivantes, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή εργάζονται στο νοσοκομείο Χούμπολτ και έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Β117 ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Πλέον και μέχρι νεωτέρας, το νοσοκομείο Χούμπολτ δεν θα δέχεται νέους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το Ινστιτούρο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 879 νέους θανάτους από Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 51.521 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο στα 2.122.679.


Υποσχέσεις για αύξηση των εμβολιασμών

Ήδη από την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για την αργή διαδικασία του εμβολιασμού και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την απόφασή παράτασης των περιοριστικών μέτρων, εξηγώντας ότι είναι αναγκαία για να αναχαιτιστή η εξάπλωση της νέας, πιο επιθετικής παραλλαγής του SARS-CoV-2.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε μέσω της εφημερίδας Bild am Sonntag ότι η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca θα παραδώσει 3 εκατομμύρια δόσεις εντός του Φεβρουαρίου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη διαδικασία παραγωγής.

Η AstraZeneca ενημέρωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να μειώσει κατά 60% τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Το γεγονός αυτό συνιστά άλλο ένα πλήγμα για την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, αφού αυτήν την εβδομάδα μείωσε τις παραδόσεις και η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, λόγω της αναβάθμισης που κάνει σε ένα εργοστάσιό της ώστε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν το εμβόλιο της AstraZeneca εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένουμε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δόσεις για τη Γερμανία τον Φεβρουάριο», είπε ο Γενς Σπαν, που πάντως παραδέχθηκε ότι η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. 

Ο Σπαν επανέλαβε επίσης την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι αναφέροντας ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι η Γερμανία καθυστερεί τους εμβολιασμούς, σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε ότι συγκρίσεις θα μπορούν να γίνονται και θα έχουν νόημα «σε δύο ή τρεις μήνες», υποτηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τους οίκους ευγηρίας, ένα έργο που είναι πιο περίπλοκο και χρονοβόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: